Hur ska man Placera Soffan?

living room 2155353 1280

En soffa är det mest eftertraktade sittalternativet i vardagsrummet. Med sin bekväma och omslutande natur kan den omedelbart vara varm och välkomnande.

När du väl har valt rätt är det en annan uppgift att placera den snyggt. Här är några tips på hur du ska placera din soffa för att få den att passa in i ditt hem så bra som möjligt.

En samlingspunkt

Välj helst en mittpunkt mot vilken din soffa kan vända sig. I de flesta fall är detta TV-enheten. Men om du inte har en, skapa en kontaktpunkt som kan vara vänd mot balkongen eller dörren till rummet. På så sätt tillåter du tillräckligt med utrymme för besökarna att ta sig till sittplatsen.

Symmetri

Skönheten med ett vardagsrum ligger i att få rätt balans. Om du har en TV-enhet, ställ då en tresitssoffa mittemot den och två enkelsitsar på varje sida för perfekt symmetri. Men om det inte finns någon kontaktpunkt, kan balansering av den tunga soffan med två stolar vända mot den göra susen. En sektion kan också komma till din räddning, eftersom du inte behöver placera många stolar runt omkring.

Rörelse och flöde

Din soffa ska vara placerad så att den inte hindrar rörelsen. Så undvik sammansvetsade positioner där en person kan behöva kämpa för att komma in i sittplatsen. Undvik också att placera soffan nära dörrar, trafikplatser eller med bakåtsikt mot huvudentrén. En inställning ska vara omedelbart välkomnande, så en fritt flytande beställning är det bästa du kan välja.

Hörn och väggar

Eftersom soffor verkar tunga är vår första instinkt att skjuta dem till ett hörn eller fodra dem med väggen. Men om du ger lite mellanrum mellan de två känns ditt rum luftigt. Men för små rum är det bättre att trycka det mot väggen.

Att hantera sektionssoffor

Sektionssoffor kan tyckas vara svåra att placera eftersom du inte kan ha ett symmetriskt arrangemang. Men en pluspunkt med en sektionssoffa är att den inte kräver fler tillägg. Du kan placera dem hur som helst och de balanserar två sidor perfekt. De kan också fungera som en avdelare om du har ett vardagsrum med matsal.

Bred öppen planlösning

Vilket rum som helst med öppen planlösning är en inbjudan att flytta soffan bort från väggen. Sätt två klubbstolar framför en fönstervägg och en rygglös soffa mittemot dem — rummet har form men ingenting blockerar den vida utsikten. Eller ställ två soffor rygg mot rygg och låt den ena fungera för samtalsområdet och den andra ge plats för ett matbord eller en visningsstation för en mediavägg.

En modern armlös soffa flyter fritt som ett moln när den dras bort från väggen. Väggkramande soffor kan få ett rum att verka styvt organiserat eller fastnat i tiden. När du har utrymme, lek med soffan för att uppfinna ett nytt utseende och chiflow, eller energimönster, i ett rum.

Skala

Inreda ett vidsträckt rum? Om du fyller den med flera sittplatser kan du lätt tappa den underbara skalkänslan och skapa röran.

Om du ofta underhåller stora fester, kan flera små sittarrangemang gynna dig, men om små grupper är din grej, är ett vardagsrumsmöbler som går samman runt en central sittgrupp med två spegelsoffor din bästa insats.

Plats

Om det inte finns någon annan anledning än att få plats med fler gäster i ditt hem, överväg en extra soffa. I utrymmet där två fåtöljer och ett sidobord kan sitta, kan du enkelt montera en andra soffa som ger plats för tre eller fyra (eller fler) gäster istället för bara två. Att ha färre stora möbler kommer också att effektivisera utseendet på utrymmet, vilket ger en renare estetik som känns mindre rörig (även om den rymmer fler gäster).

Framför ett fönster

Att placera sitt vardagsrum framför ett fönster är väldigt trevligt, speciellt tack vare mängden ljus. Du behöver dock mycket utrymme för att välja denna lösning eftersom du tappar utrymmet mellan fönstret och soffan. Nackdelen med denna typ av lösning är den möjliga falska dagen på din TV. Vissa solskydd finns för att undvika denna typ av besvär.

I en vinkel

Soffan ligger i ett hörn och kan användas för att fylla i utrymmen som är oanvända eller svåra att konvertera. Denna lösning används ofta i lite mindre vardagsrum mellan två fönster. Detta ger inte bara en behaglig tillförsel av ljus, utan fyller även ut hålen i vardagsrummet. En enkel 2- eller 3-sitssoffa rekommenderas därför för denna typ av arrangemang. En hörnsoffa skulle verkligen vara olämplig eftersom den skulle dölja ett av de två fönstren i vardagsrummet.

Mitt i vardagsrummet

Planlösningen i mitten av vardagsrummet används ofta för att separera eller dela upp rummet. Detta ger dig en riktig sittgrupp, men också en matplats, en relaxavdelning eller ett kontor? Installerad i mitten av rummet måste soffan vara ett strukturellt element som uppmuntrar invånarnas rörelse. I denna typ av arrangemang måste soffan skilja sig från de andra elementen i vardagsrummet. Det är huvudelementet i stycket och måste sticka ut.

Mot en vägg

Att placera din soffa mot en vägg hjälper till att strukturera rummet och sparar även utrymme. Oavsett om det är i ett stort vardagsrum eller i ett litet utrymme ska denna typ av planlösning anpassas efter väggens storlek. Denna plats mot väggen låter dig också välja den framtida soffmodellen. 2 vinklar för stora utrymmen, medan en vinkel är mer lämplig för mindre utrymmen…?

I en cirkel

För att arrangera dina soffor i en cirkel behöver du ett väldigt stort vardagsrum. Det är planlösningen som tar mest plats i ett vardagsrum, men den är också den mest användarvänliga. Familjemedlemmar eller gäster kommer att kunna byta enkelt och dela trevliga stunder runt ett centralt bord.

Nackdelarna med denna typ av lösning är kostnaden, eftersom du måste köpa flera soffor för att placera dem i en cirkel, men också situationen framför tv:n. Alla som sätter sig kommer inte att se tv:n, men om du väljer den här typen av arrangemang är det absolut inte för att titta på tv i stora grupper.

Framför den öppna spisen

Har du en öppen spis i ditt vardagsrum råder vi dig att lyfta fram den och då blir din soffa mindre viktig, men lika intressant med tanke på inredning och utrymmeshantering. För att optimera den öppna spisens synlighet, planera istället en liten modern soffa med 2 eller 3 platser med liten höjd som du kommer att placera vinkelrätt mot den. Det är en lösning som ger mycket liv i rummet. Lämna dock tillräckligt med utrymme mellan eldstaden och soffan så att den senare inte försämras på grund av värmen som avges.

Hur placerar du din soffa?

När utrymmet är begränsat är det väldigt viktigt att ställa rätt frågor innan du köper en soffa. Var ska du ställa din framtida soffa? Vilket format kan du välja? I små utrymmen är det enklaste sättet att placera din soffa mot en vägg. Faktum är att om du placerar de mest imponerande möblerna i mitten av ditt vardagsrum kan ditt bostadsutrymme avsevärt minska. Att ställa soffan mot en vägg skulle spara utrymme i vardagsrummet. Du kommer att kunna planera dina övriga arrangemang därefter (TV-skåp, hyllor, skänk, etc…).

Hörnsoffor är på modet, men de är inte nödvändigtvis lämpliga för små utrymmen. Föredra istället 2-sitssoffan med eventuella fåtöljer för att få bättre handlingsutrymme när du möblerar ditt vardagsrum i framtiden.

Överväg rumsorientering

Oavsett var i rummet du placerar din soffa ska den vara vänd mot rummets fokuspunkt. Detta kan vara en tv, ett fönster med utsikt, en öppen spis eller någon aspekt av rummet som du vill framhäva. Om du orienterar din soffa så att den är vänd mot denna brännpunkt, drar den blickarna från rummets passagerare till denna del av rummet.

Riktning bort från väggen

Instinkten för många husägare när de organiserar soffor är att lämna så mycket utrymme i mitten av rummet som möjligt och rada upp stora möbler som soffor längs väggen. Detta ger inte ditt rum en mysig eller avslappnad känsla. Placera istället din soffa, tillsammans med ytterligare sittplatser som stolar, bort från väggarna eller i mitten av rummet för att skapa ett litet samtalsområde.

Att arrangera din soffa i en liten vinkel bort från väggen ger rummet en mjukare och mer avslappnad känsla, medan en geometrisk inriktning, eller att ställa upp soffan med väggar eller vinklar i rummet skapar en mer formell eller seriös atmosfär
Placera till exempel soffan diagonalt framför ett hörn med en hög växt eller liten bokhylla bakom för att öka intresset.

Balansera dina sittplatser

Stora möbler som soffor bör arrangeras så att rummet känns balanserat, vilket innebär att möbler av liknande storlek bör vara jämnt fördelade i rummet. Du uppnår även balans genom att placera din soffa nära möbler som relaterar till den. Till exempel är en andra soffa eller en kärleksstol placerad tvärs över rummet från soffan inte bekvämt eftersom du inte kan prata bekvämt med så mycket utrymme däremellan.

Balansera sittplatserna så att de är nära men inte direkt bredvid varandra, och arrangera stora bitar bredvid bitar av liknande skala. Till exempel, om din soffa är i ett familjerum där socialt umgänge är vanligt, placera den bredvid ett stort bord eller en stol istället för ett litet accentbord eller golvlampa.

Flöde och funktion

Sättet du arrangerar din soffa och andra möbler på kan styra trafikflödet genom hela utrymmet. Det bör finnas ett visst utrymme mellan soffan och väggen, såväl som andra möbler och dörröppningar så att familjen eller gästerna kan gå igenom, säger Decor Interiors.

Det perfekta sättet att placera en soffa, särskilt om du vill att utrymmet ska vara ett utrymme för samtal och avkoppling, är att placera det så att promenadutrymmet för att komma in och lämna rummet löper runt omkretsen och inte genom mitten.

Se till att din soffa inte blockerar dörröppningar eller fönster. För en mysig och intim atmosfär, arrangera din soffa så att den är en bit ifrån men ändp hyfsat nära andra möbler. Placera bord lätt åtkomligt från soffan, men se till att ett soffbord framför soffan tillåter cirka benutrymme så att det är lätt att stå upp från och sätta sig i soffan.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design