Hur Ofta ska man Köpa Ny Soffa?

house 2593570 1280

Detta är den gyllene frågan som alla husägare bör ställa innan de gör sig av sin gamla soffa.

Som den mest använda och ofta dyraste möbeln är det den bästa investeringen du kan göra att välja en soffa som inte bara ser bra ut utan kommer att åldras tillsammans med dig och hålla länge.

Trots att de flesta ägare förväntar sig att deras snygga nya soffa ska hålla mellan 7 och över 30 år, är verkligheten tyvärr inte så trevlig.

I en undersökning håller många soffor endast i 6 år. Det betyder att soffor antingen inte är byggda för att hålla längre, eller så slänger folk helt enkelt ut sina gamla.

Varför skulle någon slänga sin perfekta soffa?

Vad som är säkert är att det som en gång var ett köp av typen ”köp den för livet” nu bara förväntas hålla under ett decennium. De tillverkas enkelt inte som de brukade göra.

Oroa dig inte, med några tips om vad du ska hålla utkik efter när du väljer en soffa som är byggd för att hålla, kan din nästa till och med ta sig hela vägen till antikaffären. Håller tummarna.

När det kommer till att bestämma livslängden för en soffa måste du ha en sak i åtanke – den kommer att hålla tills den första stora komponenten slits ut. Efter det måste du bestämma dig för om du ska betala för en soffhämtning eller kasta ut den.

Vad är livslängden på en soffa?

I allmänhet kan du förvänta dig att en ny tygsoffa håller i cirka sju till 15 år, medan kvalitetslädersoffor kan hålla upp till tre gånger så länge. Dessa siffror kan variera beroende på kvaliteten på konstruktion och material och hur väl du vårdar möblerna.

Men ibland överskrider en soffa helt enkelt sitt välkomnande. Kanske har du växt ur designstilen för din nuvarande eller behöver ett större alternativ för att rymma ditt nya utrymme. Många faktorer påverkar livslängden för en soffa, men att bara växa ur den är en lika bra anledning som någon annan.

Hur kan du förlänga livslängden på en soffa?

Oavsett om du betalade några hundra dollar eller några tusen för din nuvarande soffa, finns det ett par sätt att förlänga livet på vilken soffa som helst. Här är några riktlinjer för att pressa ut fler kvalitetsår ur din nuvarande soffa.

Rengör regelbundet: Att rengöra din soffa är avgörande för att förlänga dess livslängd. Dammsug dina soffkuddar varje vecka för att förhindra att damm, smuts och döda hudceller bäddar in sig i tyget och orsakar missfärgning.

Skydda tyget: När du har en vacker soffa vill du skydda den. En enkel inga djur, ingen mat regel kan förhindra att din soffa slits i onödan. Att använda ett tygskydd kan också blockera spill som du inte kan ta bort med regeln om inga husdjur eller mat.

Vänd dessa kuddar: Du har förmodligen din favoritplats, men genom att vända och fluffa kuddarna kan du säkerställa att de bärs jämnt och inte blir klumpar eller börjar sjunka.

Välj en tidlös stil: Om du är någon som prioriterar stil men också belönar ett sunt banksaldo, välj en soffa med en tidlös färg och design. Ett klassiskt alternativ kan kompletteras med tillbehör för att matcha aktuella trender.

Tecken på att du behöver byta ut din soffa

Det finns flera tecken på att det är dags att byta ut din soffa. Om du märker något av följande kan det vara dags för en ny:

Tyget är slitet eller slitet: Detta är förmodligen det mest uppenbara tecknet på att din soffa behöver bytas ut eller repareras. Om tyget börjar se slitet eller slitet ut är det definitivt dags för en uppgradering. Det finns ett brett utbud av tyger, så du kan antingen byta ut soffan eller få den omklädd.

Kuddarna är knöliga eller missformade: Om kuddarna på din soffa börjar bli knöliga betyder det att de har tappat sin form och inte längre kan ge det stöd de en gång gjorde. Detta är ett tecken på att det är dags för en ny soffa eller för nya kuddar.

Du känner att du sjunker: Om du känner att du sjunker ner i din soffa betyder det att kuddarna har tappat sin fasthet och måste bytas ut. Att arbeta med en möbelomstoppningstjänst säkerställer att du kan blåsa nytt liv i din soffa, vilket förbättrar designen och komforten, oavsett om soffan är några år gammal eller mer än 30 år gammal.

Soffan knarrar: Om soffan gör knarrande eller knäppande ljud när du sitter på den är det ett tecken på att bågen håller på att bli svag. Du kanske tror att din soffa knarrar bara är ett tecken på dess karaktär eller helt normalt. Så är det tyvärr inte. Regelbundet knarrande kan vara ett tecken på att din soffas ram eller struktur börjar försämras. Även om din soffa kan hålla lite längre, är det värt att tänka på att byta ut den innan fjädrarna börjar sticka in i dina ben. Om din soffa är ny, prata med tillverkaren om det eftersom det kan innebära att det finns ett fel i konstruktionen.

Du känner fjädrar när du sitter på den: Om du kan känna fjädrarna när du sitter i soffan betyder det att stoppningen är sliten och måste bytas ut.

Det är inte bekvämt längre: Med tiden kan soffor bli mindre och mindre bekväma. Om din soffa inte är lika bekväm som den brukade vara kan det vara dags för en ny. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att avgöra hur ofta du behöver byta ut eller reparera din soffa. Kom ihåg att om din soffa är serietillverkad så är det kanske mer kostnadseffektivt att byta ut den. Men skräddarsydda möbler har en robustare struktur så det är värt att undersöka att reparera en soffa istället för att bara byta ut den.

Soffan är ofta platsen du går för att varva ner och koppla av efter en lång dag, så du vill att det ska vara så bekvämt som möjligt. Om soffan är hängig, ger lite stöd och inte längre är bekväm bör du överväga att byta ut den. Även om det fortfarande känns bekvämt, om soffan inte stödjer dig ordentligt kan det leda till ryggskador. Kom i förväg genom att byta ut din soffa så snart du märker att dess stöd försvinner.

Tyg: Det finns många anledningar till att tyget på din soffa inte har hållit så länge som den borde ha gjort. Till exempel kan en soffa i ett hektiskt familjevardagsrum med husdjur utsättas för lite mer slitage än i en mer formell sittgrupp. I den här situationen kan du upptäcka att klädseln har töjt sig lite, tappat sin form och till och med slitits i vissa delar.

Tyget är också benäget att missfärgas. Om din soffa står nära ett fönster kan det naturliga solljuset blekna klädseln. Detta kan innebära att soffan inte längre kompletterar din inredning, så du kommer att fundera på att byta ut den. Om din klädsel är avtagbar kan en kemtvätt hjälpa till att återställa lite liv åt den. Om du känner dig äventyrlig kan du till och med försöka dö det.

Säg att du fortfarande gillar stilen på din soffa och att ramen är i bra skick, har du funderat på att klä om den? Att ta hjälp av en professionell kan innebära att din soffa ser så bra ut som ny på nolltid.

Stil: Vi rekommenderar alltid att du väljer en soffa med en tidlös stil som du vet att du kommer att älska i många år framöver. Men många människor är begränsade av storlek, utrymme och budget när de köper sin första soffa, så det är inte förvånande att stil kan vara din anledning till att vilja ha en ny soffa. Om omstoppning eller lägga till några strökuddar inte duger kan det vara dags för en ny soffa.

Ägna definitivt tid åt att bestämma din nästa soffa. Tänk på hur din smak har förändrats och investera bara i en soffa som du vet att du kommer att älska i flera år. Om budgeten tillåter, välj en kvalitetssoffa som är hållbar och välgjord.

Passar inte längre till rummets tema: Ingen gillar särskilt att dekorera, men ibland är det oundvikligt, och det skulle vara att trycka på det för att undvika att dekorera bara för att din soffa inte längre hör hemma i rummet. Smaker förändras med tiden, och stilar och populära design förändras, det är bara ett faktum, så låt dig inte lämnas kvar och se till att din soffa hänger med i tiden och inte blir föråldrad.

Tyget är blekt eller skadat: Hur bra kvaliteten på ditt sofftyg än är, kommer långvarig användning under flera år att ta ut sin rätt. På samma sätt finns det inte mycket du kan göra för att förhindra att färgen bleknar från naturligt ljus, annat än att hålla en soffa borta från direkt solljus, vilket inte alla har lyxen att kunna göra. När slitmärken, tråddrag eller revor börjar bildas i tyget kan de snabbt utvecklas och ganska snart har den smärre fläcken du var beredd att stå ut med utvecklats till en storskalig pinsamhet.

Soffan passar inte: Du kanske har flyttat hem och tagit med dig soffan, eller så har du gjort ner ett rum eller uppgraderat ett, men det är inte ovanligt att en soffa blir för stor för ett rum eller för liten, och det här är en funktionell praktiskhet som du inte kommer att vilja arbeta med på länge.

Så om du börjar tänka att du behöver en ny soffa och kan motivera detta inom det åldersintervall på sju till femton år som diskuteras här, måste du nu investera i en kvalitetssoffa som håller dig lika länge.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design