Ska man ha Matta under Soffa? Allt du Bör Veta

living room 2155376 1280

Om du har (eller planerar att köpa) en soffa har du gjort ett utmärkt val. Soffor är mångsidiga, snygga och bekväma, perfekta för att underhålla gäster eller bara slappa hemma med din familj. Men stora soffor är också viktiga möbler som tar upp mycket av ditt rum, vilket innebär att du måste göra dina inrednings- och inredningsval därefter.

Du kanske till exempel inte är säker på vilken typ av matta du ska köpa för att använda med en soffa. Vad är rätt storlek och form? Var ska du placera den?

Om de här frågorna har dig vaken på natten, oroa dig inte. Vi är här för att erbjuda dig en grundlig, lättförståelig guide om hur du placerar en matta under en soffa. Vi ger dig alla alternativ, och du kan välja rätt matta som är mest meningsfull för dig, din soffa och ditt utrymme.

Var ska du placera din matta?

Låt oss nu komma till den verkliga frågan: var ska du placera en matta med en sektionssoffa? Nedan har vi inkluderat tio alternativ som sträcker sig från klassiska till mer innovativa för att matcha alla designkänsligheter.

Överdimensionerad matta

Ett alternativ för mattplacering med en sektion är att gå med en super överdimensionerad, stor matta som får plats under hela din sektionssoffa, såväl som dina andra vardagsrumsmöbler som soffbordet och kanske till och med ett sidobord.

Var ska du placera din matta?

Låt oss nu komma till den verkliga frågan: var ska du placera en matta med en sektionssoffa? Nedan har vi inkluderat tio alternativ som sträcker sig från klassiska till mer innovativa för att matcha alla designkänsligheter.

Överdimensionerad matta

Ett alternativ för mattplacering med en sektion är att gå med en super överdimensionerad, stor matta som får plats under hela din soffa, såväl som dina andra vardagsrumsmöbler som soffbordet och kanske till och med ett sidobord.

En överdimensionerad matta gör din matta till rummets fokus ur designsynpunkt. Dessutom är det ett utmärkt alternativ för ett vardagsrum med öppen planlösning eftersom det betecknar sittplats ”zon”. Stora mattor fungerar bra om du vill att den ska fungera som ett statement.

Matchande hörn

Om du vill ha en enkel mattplacering som i stort sett garanterat ser bra ut, prova att rikta in hörnet på din sektionssoffa med hörnet på din matta. Den här placeringen är mycket tilltalande, balanserad och enkel.

Och oroa dig inte, om matchning av dina hörn lämnar din soffa lite utanför mitten, kan du alltid fylla i det extra utrymmet på mattan med en liten möbel eller andra rumsdekorationer.

I linje med den längsta sektionen

Om du gillar en visuell känsla av balans och symmetri, kommer detta att vara ett utmärkt val för dig. Rikta in den långa sidan av din matta med mitten av den längsta delen av din soffa. Detta kommer att lämna den andra, kortare sidan/sidorna av din sektion att överlappa mattan antingen mycket eller lite, beroende på mattans storlek.

Endast under frambenen

Här är ett annat alternativ som känns tidlöst, sömlöst och klassiskt: rikta in en stor matta med bara frambenen på alla sidor av din sektionssoffa. Denna placering har många fördelar: den skapar en visuell blandning från soffan till mattan, får saker att se snygga och jämna ut och skapar en perfekt rektangel där du kan placera ett soffbord eller en ottoman för att knyta ihop allt.

Ska man placera mattan under soffan?

Det beror på om din soffa har hyggligt höjda ben eller är tätare mot golvet. Om den är tätare mot golvet behöver den inte gå mycket under soffan, den kan vara precis stor nog att gå bakom eller under framsidan ben. Men om den har längre ben och du kan se mer golv under den, vill du att den ska gå minst en decimeter eller två bakåt, från frambenen. Att kunna se soffan sträcka sig under soffan, gör att rummet känns mer lyxigt och varmt och får det att kännas större överlag. Det handlar om att lura ögat.

Detta är ett annat populärt stylingalternativ men för mindre vardagsrum. Placera din matta delvis under din soffa med frambenen på mattan. Sedan föreslår kavuus.com att lägga till ett soffbord på mattan för att odla en mysig sittarrangemang.

Centrerad i rummet

Detta tillvägagångssätt för mattplacering bortser från din sektion och fokuserar istället på rummet som helhet. Föreställ dig att soffan inte ens finns där och placera din matta mitt i hela ditt vardagsrum. Sedan kan du placera om din sektionssoffa runt mattan på det sätt som känns mest tilltalande och naturligt för dig. Du kan även bestämma placeringen av dina andra vardagsrumsmöbler i enlighet därmed.

En matta centrerad i rummet är ett utmärkt sätt att skapa en samlingspunkt i ditt vardagsrum och framhäver din matta om det är något du är särskilt stolt över eller exalterad över.

Matcha med kortsidan

Ett oväntat alternativ för mattplacering som du kan överväga är att placera din matta med den korta änden av din profil. Det här är ett udda val som kommer att se bra ut om du vill göra något lite unikt och okonventionellt. För att balansera det kan du alltid lägga till ett sidobord i schäslongen.

Rund matta med en stor sektion

En av de roligaste delarna med stora soffor är att de kan passa bra med runda mattor, som ofta inte passar med traditionella soffstilar. Detta fungerar bäst om båda sidorna av din sektion är lika långa eller nära samma storlek. Vi rekommenderar också att du använder ett runt soffbord för att få ut det mesta av denna look!

Kan en matta vara för stor?

Nu när du vet flera olika sätt att placera en matta under en sektionssoffa, låt oss ta upp en sista fråga: kan du ha en matta som är för stor?

Även om det inte finns några strikta regler inom inredning och du är välkommen att välja en matta som fyller det mesta av din golvyta om du vill, men vi tror att svaret på den frågan är ja. Du kan ha en matta som är för stor.

Något paradoxalt nog kan en matta som är för stor för ditt utrymme få ett rum att se mindre ut genom att ta bort proportionerna och få saker att gå ur balans.

Din matta kan till och med överbrygga din fantastiska sektionssoffa. En annan nackdel med en större matta är att den kan övermanna resten av ditt rum, vilket gör att dina andra designelement – från dina möbler till dina inredningsföremål – verkar små och obetydliga och går vilse för ögat.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design