När ska man ha en Rund Matta? Inredningstips Runda Mattor

macro 1354699 1280

De oväntade kurvorna hos en rund matta är en välkommen kontrast till de klassiska fyrkantiga och rektangulära mattor vi övervägande ser bland heminredning.

Med det sagt, varför ser vi inte runda mattor som används lika ofta? Sanningen att säga är klassiska fyrsidiga mattor bara enklare. Man kan faktiskt nästan säga att i designvärlden är rektangulära mattor en naturlag.

Perfekt ställe för en Round matta

Om du tänker efter så innehåller rummen vi bor i, liksom möblerna vi fyller dem med, vanligtvis räta vinklar. Därför är det bara vettigt att välja en matta som inte kräver nästan lika mycket eftertanke. Vissa tider kräver dock en rund matta. Här är några riktlinjer som hjälper dig veta när en rund matta är rätt val för ditt rum.

Ditt hem har böjda arkitektoniska detaljer värda att lyfta fram

Om ditt hem råkar ha ett unikt böjt utrymme, omfamna det genom att para ihop arkitekturen med en rund matta. Det kommer inte bara att fullborda rummets övergripande utseende, utan det kommer också att höja arkitekturen till en helt ny nivå. Till exempel kan en rund matta verkligen sätta igång den böjda formen av ett burspråk. Toppa det med ett runt soffbord och du har fått ett rum som har höjts till en helt ny nivå.

Du har ett speciellt eller cirkulärt föremål som du vill visa upp

En rund matta är perfekt för att visa upp föremål som ljuskronor, bord och till och med pianon! Se dock till att centrera mattan direkt under den runda armaturen eller matbordet (eller vad du nu har) för maximal effekt. Om det är ett runt matbord som din matta kommer att stå under, se till att mattan är tillräckligt stor för att passa matstolar även när du drar ut dem för att sitta ner.

Du måste definiera ett annars odefinierat område

Mattor är underbara för att definiera utrymmen. I många fall är detta praktiskt för planlösningar med öppen planlösning. Ibland är rummet dock tillräckligt stort för att möjliggöra ett separat funktionellt utrymme som en läshörna.

En rund matta under en bekväm accentstol och sidobord är ett perfekt sätt att få den delen av rummet att ha sin egen röst. För att säkerställa ett sammanhållet utseende och maximera definitionen, se till att åtminstone en del av alla möbler rör mattan. Det kommer omedelbart att skapa en vinjett, vilket ger en känsla av intimitet.

Du vill att ett litet rum ska se större ut än vad det faktiskt är

En rund matta är ett smart sätt att lura ögat att få ett rum att kännas större. Istället för att fokusera på raka kanter som löper parallellt med väggarna, uppmuntrar runda mattor ögat att skanna över rummets båge istället. Detta skapar intrycket av ett mindre rörigt, rymligare utrymme. En cirkulär matta tillför också visuellt intresse till rummet, vilket distraherar ögat från rummets storlek.

Du vill använda lager på lager looken

Lagring av mattor har visat sig vara en trend som inte går någonstans. Detta är särskilt bra för oss som har svårt att begränsa våra val.

Att placera en rund matta över en heltäckande matta eller en stor matta är helt klart ett fantastiskt alternativ om du vill introducera en djärv färg eller ett mönster i ditt utrymme. Inte bara kommer den oväntade runda formen att vara ett uttalande i sig, utan det kommer också att ge dig möjligheten att injicera ett djärvt eller ljust mönster, vilket ger rummet ett mer designat, konstnärligt utseende.

En vanlig matta fungerar helt enkelt inte

Mattor kommer vanligtvis i standardstorlekar. Men ibland tillåter saker som möbler eller strukturella funktioner helt enkelt inte normen. Det är här en rund matta kan komma väl till pass. Dess form kräver ofta mindre utrymme, vilket gör det lättare att komma runt alla inredningsutmaningar. För ett harmoniskt utseende, gör mattan tillräckligt stor för att alla stora möbler i ett rum kan röra vid.

Topputrymmen där runda mattor verkligen gör sitt jobb

Även om du säkert kan använda en rund matta där det passar dig, finns det vissa områden i hemmet där de verkligen gör ett stort inredningsuttalande. Några fantastiska utrymmen som verkligen kan dra nytta av skönheten i en rund matta inkluderar:

  • Ett barnrum. Nyckfullheten hos en rund matta är ett perfekt val för en barnkammare, lekrum eller sovrum.
  • Ett badrum. Tänk på hur söt en rund matta skulle se ut vid ett badkar med klo!
  • Entrén. Den rätta runda mattan kan verkligen ge en skvätt förtjusning till områden som får mycket gångtrafik.
Medan fyrkantiga mattor smälter in som en subtil accent till den allmänna formen i det genomsnittliga rummet, föddes runda mattor för att sticka ut. Jämförelsevis ger de en kontrast till linjerna och vinklarna på väggar, fönster och möbler.

Det betyder att de kan användas för att ge ett mjukare utseende till rum som verkar kalla och kantiga. Så länge du använder rätt storlek passar runda mattor gärna in i kvadratiska utrymmen.

Alternativt, om du har ett stort vackert burspråk eller särskilt välformad arkitektur, kommer en rund matta att accentuera dess kurvor. I grund och botten kan cirkulära mattor fungera bra med alla typer av rumsform; antingen för att kompensera eller för att förbättra det som redan finns där.

Förutom att använda formen på ett rum för att bestämma en matta, kan du fokusera på särskilda områden i rummet som du vill framhäva.

Till exempel, för att skapa mer distinkta rumszoner, kommer en rund matta under ett bord att hjälpa till att definiera matsalen i ett mottagningsrum med öppen planlösning. Särskilt estetiskt tilltalande är att spegla formen på ett runt bord med en större rund matta – se bara till att den är tillräckligt stor för att rymma alla stolar även efter att de har dragits ut.

Och för större ytor är en rund matta perfekt för att definiera en mysig läshörna.

Hur vet jag om en rund matta är rätt för mitt hem?

När du väljer ditt hems inredning lägger du mycket eftertanke och noggrann övervägande i varje del. Du väljer den perfekta möbeln för din familjs komfort men också för att passa ditt hems estetik. Väggdekoren består av konstverk du beundrar och foton med fina minnen. Du valde till och med färgerna på väggarna specifikt för att förstärka ditt hems unika känsla.

Vi tror att mattan eller mattorna du lägger till ditt hem ska accentuera resten av ditt hus perfekt. Det är därför du bör välja en golvbeläggning som passar perfekt till utrymmet, färgerna, inredningen och till och med syftet med rummet som det är i.

När är runda mattor det bästa valet för ett rum?

Det finns flera gånger som runda mattor är det perfekta valet för ett rum. Kolla in några exempel på dessa fall nedan:

I små utrymmen eller lägenheter

Runda mattor är utmärkta i mindre utrymmen eftersom de kan ta mindre plats än rektangulära eller fyrkantiga mattor. Hela syftet med en matta är att bara täcka en del av golvytan. Annars skulle du bara ha heltäckningsmattor i det rummet, eller hur?

För små rum som badrum eller kanske ett litet kontor, kan en rund matta täcka precis rätt mängd golvyta samtidigt som den ger öppet utrymme runt golvet för allt som du inte vill sitta ovanpå mattan. Runda mattor är också lämpliga för små lägenheter som studiolägenheter eftersom de inte tar för mycket av golvytan.

Som en allmän regel kommer designers att berätta att en rund matta är bäst i ett mindre utrymme som är mer kvadratiskt än rektangulärt.

I rum med böjda väggar

Ett rum med böjda väggar är en unik egenskap i ditt hem, vilket innebär att du bör accentuera det så mycket som möjligt. Det bästa sättet att framhäva rummets krökning är att lägga till en cirkulär matta till designen.

Du kan välja att ha en stor rund matta direkt i mitten av rummet. Om det är ett överdimensionerat rum kan du till och med ha två eller tre små runda mattor i olika storlekar placerade på olika ställen i rummet. Det kommer att skilja det här rummet åt som ditt ”runda rum”, om du vill.

Vid fotändan av sängen

För husägare med mycket stora sovrum som inte har heltäckningsmattor, kan du använda runda mattor för att ge rummet en spännande känsla. När den placeras vid fotändan av sängen kan en rund matta med den perfekta färgen eller designen verkligen få ditt sovrum att poppa upp.

Vi föreslår att du väljer en rund matta av liten till medelstor och placerar den bara något under sängen. Placera foten av din säng så att den sträcker sig cirka 6 till 12 tum över kanten på mattan. Se till att resten av mattan sträcker sig ut framför sängen.

I en bred entré

Om du har en bred entré, vill du lägga till det utrymmet med några spännande föremål som dina gäster kommer att lägga märke till direkt när de kommer in i ditt hem. Det kan inkludera en rund matta.

Att placera en liten rund matta direkt innanför dörren ger en bra kontrast för resten av det rektangulära utrymmet (hallen, golvytan, själva dörren). Se bara till att den har en färg eller ett mönster som matchar resten av inredningen i din entré så att den inte krockar.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design