Kan Mattan vara Mindre än Soffan?

arty lounge 2132346 1280

Att välja din drömmatta som komplement till en soffa kan vara en inredningsglädje eller utmaning. Ska mattan vara bredare än din soffa? Storleken, färgen och designelementen på en matta kan påverka om ditt utrymme ser konstigt eller fantastiskt ut.

Många gillar större mattor än soffan och gillar inte små. Du kan också välja olika former av mattor som gör ditt vardagsrum vackert.

Ska en matta vara större eller mindre än soffan?

Du kan använda en matta som är större än soffan, men om ditt golv är vackert kan du använda de små runda mattorna under soffbordet. Använd inte den lilla storleken eftersom den gömmer sig under bordet. Ställ därför in den stora mattan och förvara den under soffan så att den täcker ditt golv. Du kan även använda bomullsmattor under sommarsäsongen eftersom den är mjuk.

Det finns några regler för att para ihop en matta i ett utrymme med en soffa.

  • En matta bör vara bredare än soffan med en fot av utrymme på båda sidorna.
  • En matta bör ha minst 45cm utrymme runt där det nakna golvet syns.
  • De främre benen på soffan och eventuella accentstolar ska vara på mattan.
  • Alla ben på en soffa och tillhörande möbler ska vara på mattan.
  • Större rum kan omfatta en kombination av flera mattor för flera sittarrangemang.
  • Minimera att låta möbler flyta runt en liten centrerad matta utan att benen rör vid varandra.
  • Reglerna för inredning, storlek och placering av en matta kan följas eller brytas när den är framgångsrik visuellt.

Visuella regler att följa angående områdesmattor

En matta är en viktig kontaktpunkt i ett vardagsrum. Hur du har din soffa och andra möbler placerade med din matta kan dra ihop ett rum, skapa visuellt intresse eller skapa visuella pauser. Vanligtvis är en bra regel att följa att se till att din matta är bredare än din soffa.

Helst bör alla ben på din soffa och accentstolar placeras ovanpå en matta, med 18 tum utrymme som omger mattan för att visa upp golvet.

Du kan variera detta utseende genom att bara ha de främre benen på en soffa och eventuella stolar på mattan. Ett rum kan verka mindre eller visuellt osammanhängande när möbler omger en liten rektangulär eller cirkulär matta med gott om utrymme mellan benen och mattan. Skapa sammanhållning genom att ha några möbelben på en matta.

Använd flera mattor för att sammanföra möbler och betona specifika användningsområden för ett område.

Var försiktig när du väljer en matta för att para ihop med en soffa eftersom dess storlek, färg och konsistens kommer att ha betydande visuell inverkan. Gå för liten med en matta så kan du få ett rum att verka mindre eller känna sig stressigt. Välj en matta som är för stor, och de flesta möbelplaceringar kan fortfarande lämna ett rum som känns tomt och dåligt strukturerat. Välj att hitta en balans mellan elementen, skapa visuella rörelser och förhöja det estetiska med hjälp av en väl vald matta.

Ska en matta gå under soffan?

Om du vill skapa en sammanhållen och mysig atmosfär för ditt rum, bör du placera de främre benen eller alla ben ovanpå en stor matta. Se till att de främre benen på alla accentstolar nuddar mattan för att komplettera utseendet. Helst bör alla ben på en modulsoffa sitta ovanpå en matta. Det är okej om de bakre benen på en soffa inte rör vid en matta, så länge frambenen är på mattan. Benen på alla mindre möbler bör placeras på en matta, särskilt om de paras ihop med en soffa som står mot en vägg utan att benen är på mattan.

Varför skulle du använda en större matta än en soffa?

Använd den stora mattan eftersom den täcker alla ytor under soffan.

Om du använder en liten matta kan du inte se den korrekt; köp därför en stor. Stora mattor förändrar golvstilen i ditt hus. Det gör ditt rum färgglatt och skyddar ditt golv från repor.

Du kan också använda stora mattor eftersom det skyddar dig från det kalla golvet under vintern. Den lilla biten rör sig snabbt och kan inte sättas lätt. Den stora biten kan inte byta plats snabbt, men den rör sig när du tar bort den.

Den omfattande produkten håller dina fötter varma när du rör dig in i rummet.

Det upprätthåller rummets tema och visar även din personlighet. Välj därför en matta; annars kan en liten förstöra din sofflook.

Om ditt rum är litet, köp då inte extra stort eftersom det gör ditt rum litet. Istället kan du använda ett föremål i standardstorlek och ha det under soffans framben.

Olika former av mattor

Du kan välja en rund matta och ställa den mellan soffan. Det ser vackert ut med den lilla soffan och ökar rummets skönhet. Du kan också välja den ovala formen om ditt rum är långt.

Ställ inte in en oval matta om ditt rum är litet eftersom det ser konstigt ut. Rektangulära och kvadratiska former finns på marknaden, och du kan enkelt ställa in dem i mitten av rummet.

Om din soffgrupp finns i hörnet av rummet kan du ställa in kvadraten på ett sådant sätt att du lätt kan se den i ett hörn. Välj inte den ljusa färgen; annars blir den smutsig och när du tvättar den tappar den sin glans.

Vilken typ av soffa krävs för en överdimensionerad matta?

Om ditt rum är stort och du har king size-soffor kan du ha stora föremål under soffan. Om du gillar mindre mattor, välj då den runda formen.

Vad gör du om din matta är mindre än soffan?

Du kan enkelt förlänga den om den är liten efter ditt vardagsrum. Du kan lägga till samma färg matta på alla sidor och fästa den med den vackra spetsen. På så sätt gömmer sig dess fog under spetsen, och det ser vackrare ut.

Om det är i en vanlig färg kan du matcha den i hörnet.

Om den lilla mattan är din favorit och du inte byter ut den, då designar du om den.

Efter detta, stick den lilla biten i mitten av den stora mattan och placera den mellan soffsetet.

Du kan få din matta att se stor ut genom att fästa spetsen i hörnet. Ta en bred spets i samma färg som biten och sy den med den lilla.

Du kan också lägga till blommotiv på sidorna av mattan och fästa dem.

Ska en matta vara bredare än soffan?

Ja, mattor bör vara bredare än en soffa! En bra tumregel är att låta 30cm av mattan på vardera sidan av soffan visas.

Genom att göra det kan du rama in soffan med mattan och visa upp mönstret bort från soffan. En stor matta låter dig göra ett ”statement” i ditt vardagsrum.

Dessa större mattor är perfekta för att fylla upp alla döda utrymmen och kommer att ge dig lite komfort för dina fötter när du flyttar till och från soffan.

När det gäller att placera din matta finns det några tips som expertinredare föreslår att du följer. Dessa gör att du kan skapa ett vackert vardagsrum med din stora matta.

Förutom att ha ungefär en 30cm matta på vardera sidan av soffan, vill du ha minst 45cm nakna golv runt mattan.

Om du har gjort dig besväret med att lägga vackra golv, då vill du se det, eller hur?

Ett annat tips är att behålla soffans framben och eventuella accentstolar på mattan. Du måste se till att din matta är tillräckligt stor för att göra detta, ofta måste den vara bredare än soffan.

Att placera de främre benen på möbler gör vardagsrummet mer sammanhållet och verkar inte mindre eller osammanhängande.
För en mysig känsla kan du placera alla soffans ben eller själva soffan ovanpå mattan. Återigen vill du att mattan ska vara bredare än soffan så att den sticker ut på båda sidor om soffan.

Se till att mängden matta som visas på varje sida av soffan är lika stor för att skapa rena linjer och en symmetrisk känsla i ditt vardagsrum.

Det här är ett fantastiskt sätt att visa upp din matta om du har mindre möbler, speciellt om din soffa står mot väggen.

Din matta bör fungera med din soffa och alla andra möbler i ditt rum. Du vill skapa ett kapslat utseende som inte får några utrymmen att kännas avskurna eller besvärliga.

Det är bäst att undvika att flyta en matta med mycket utrymme mellan möbelbenen. Istället vill du ha en större matta än din soffa, som knyter ihop dina möbler och ger ditt vardagsrum en bekväm och stilren känsla.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några hårda och snabba regler när det kommer till din inredning. Alla tips vi nämnde kanske inte passar det utrymme du har, och det är okej.

Istället bör du försöka införliva så många du kan, och kom ihåg att arbeta med det utrymme du har framför alla andra tips. Det kan vara så att ditt vardagsrum är bättre lämpat för en matta som är något mindre än din soffa eller samma bredd.

Om så är fallet, se till att centrera mattan för en mer intim känsla.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design