Måste man ha Matta i Vardagsrum?

interior 4191528 1280 1

Placering av mattan är avgörande för ett lyckat vardagsrumsarrangemang. Eftersom en matta ger en viss underliggande grund för att arrangera dina möbler, kan utseendet och känslan – såväl som flödet – i ditt vardagsrum avgöras av hur dina möbler placeras på (eller utanför) en matta.

En matta bör fungera som mer än bara dekoration i ditt vardagsrum; den bör också fungera som en samlingspunkt. Att placera en matta i rätt position kan avsevärt påverka ditt områdes övergripande utseende och känsla.

Även om mattor är ett ”måste-ha” för många hem, tro inte att du måste lägga till en matta i ett rum. Faktum är att det finns några anledningar till varför du kanske vill vara helt utan matta.

För- och nackdelar med att ha en matta i vardagsrummet

Fördelar

Låt oss ta en snabb titt på några av de andra fördelarna som en stor vardagsrumsmatta kan ge.

En av de bästa egenskaperna hos mattor är att de håller dig varm. Detta är särskilt användbart i kallare områden, eftersom det hjälper till att isolera dig från kylan och hålla dig mysig.

Mattor är riktigt varma, behagliga och mjuka att gå på. Att trampa på dem barfota ger dina fötter en behaglig känsla och hjälper till att upprätthålla en fridfull atmosfär i huset.

Jämfört med andra typer av golv är mattor otroligt kostnadseffektiva, och ordentlig mattrengöring förlänger livslängden på dessa mattor avsevärt.

Att ha en stor vardagsrumsmatta ökar säkerheten för barn eller äldre individer. Detta beror på ytans mildhet, som fungerar som en buffert mellan den hårda ytan, vilket minskar effekterna av fallet och förhindrar eventuella skador eller missöden. Detta är vanligtvis fallet med andra typer av hårda golv.

Nackdelar

Den faktiska anledningen till att människor är tveksamma till att använda golvmattor i sina hem är att de är oroliga över underhållskostnaderna. Ens livsstil avgör det mesta underhållet, och golvmattor kräver ofta höga nivåer av skötsel, såsom grundlig rengöring och daglig dammsugning.

De flesta mattor är känsliga för smuts och smuts, vilket har hindrat många människor från att använda dem för att täcka sina golv. Jämfört med andra mattor är mattor de mest utsatta för fläckar och skador.

Jämfört med andra golvbeläggningar som lövträ eller kakel, som kan bestå i otaliga generationer, skapas de flesta golvmattor på konstgjord väg och har en kort livslängd.

Var ska man sätta en matta i vardagsrummet?

Det är också viktigt att planera platsen för din vardagsrumsinredning innan du köper en matta. Varje utrymme är unikt (och det är OK att bryta mot reglerna!). Följande är dock de vanligaste vardagsrumplaceringsreglerna för en matta:

Möbelns alla fyra ben är på mattan

Om du har ett bra rum, prova att lägga alla dina större delar på mattan, som soffan, sidobordet, fåtöljer och sidobord. Lämna minst åtta tum av utrymme mellan både kanten på dina möbler och kanten på din matta.

Framben av möbeln på mattan

Håll bara de främre benen på din soffa och stolar på mattan om du vill optimera gångutrymmet mellan dina möbler. Denna uppställning kan också få en blygsam boyta att framstå som mycket större.

Få dina möbler att ”flyta”

Även om detta utan tvekan är ett brott mot designregeln, är det acceptabelt att bryta dekorations-och inredningsriktlinjerna ibland. Om du har en mindre matta som du älskar, använd den endast under ditt soffbord. Håll bara avståndet mellan både kanten på din soffa och marginalen på din matta under fem tum.

Ser ett vardagsrum okej ut utan en matta?

En matta kan centrera ett stort rum, skapa små rum i ett större rum, ge färg och energi till ett utrymme eller helt enkelt ge en mjuk, bekväm landning för dina bara fötter. Många av oss tänker automatiskt på en matta som en av de viktigaste för ett vardagsrum. Men det finns tillfällen då inga mattor är lämpliga:

  • Du har inte bestämt dig.
  • Dina husdjur föredrar att markera sitt territorium.
  • Dina golv är fantastiska.
  • Det är helt enkelt ett stilval.

Ska man skaffa en matta till ett vardagsrum?

När det kommer till att hyra kan det finnas anledningar till att inte ha matta. Du kanske inte får ersätta mattan och om den är smutsig och ful kanske du föredrar att ta bort mattan istället för att få ett fräschare utseende.

Mattor är ett utmärkt sätt att blåsa in ny vitalitet i ett rum. De kan ge en explosion av färg eller dimension till ett rum utan att behöva en fullständig makeover.

Möjligheterna för områdesmattor är praktiskt taget oändliga.

Hur mycket av ditt vardagsrum ska en matta täcka?

Storleken på din matta påverkas av storleken och formen på ditt rum, såväl som inredningen i det rummet. I ett vardagsrum ska en matta alltid ha samma längd som rummet – och soffans längd. Om ditt vardagsrum är långt bör mattan läggas horisontellt för att följa efter med resten av rummet.

Det är standardråd att välja en mattstorlek beroende på konfigurationen av dina möbler snarare än storleken på själva rummet.

Vissa layouter drar nytta av att låta en del av golvet ses runt rummets omkrets. Som ett resultat är den viktigaste regeln att komma ihåg när du väljer rätt mattstorlek att prioritera möbelarrangemang framför rumsstorlek.

Använd det här tricket om du har svårt att föreställa dig hur en matta passar in i ett givet rum. Enligt standardmåtten ovan, mät upp en golvyta beroende på vilken storlek du uppskattar att du behöver innan du går och handlar mattor. Tejpa sedan av området du just undersökt med avtagbar maskeringstejp eller något liknande som inte påverkar ditt golv. Du kommer att kunna visualisera hur mattor av den storleken kan komma in i ditt rum.

Dina golv är redan fantastiska

Om du har vackra golv — mönstrade kakelplattor, jordnära texturer eller till och med bara vackra träplankor kan du välja att inte ha någon matta för att låta allt fokus hamna på det vackra golvet.

Du vill inte visuellt dela upp utrymmet

Om du har en liten studio, eller ett rum som redan har visuella avdelare, kanske du inte vill använda mattor för att skära upp utrymmet ytterligare. Genom att hålla golvet rent från mattor kan rummet kännas större och luftigare.

Slutsatsen är alltså att trots att det är det mest vanliga att ha en matta i vardagsrummet är det absolut inget krav. Ibland kan det helt enkelt vara lämpligare att inte ha en matta i ditt vardagsrum, till exempel när du inte vill städa eller när du redan har ett vackert golv som du vill lyfta fram.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg