Matta under Matbord – Vad du Bör Tänka På

modern kitchen 3217932 1280

Mattor är ett vackert tillskott till alla utrymmen, men de är också ett designelement som en del kräver lite frågor.

När bör du överväga en matta? Var i rummet ska den ligga – under matbordet? Bredvid soffan eller under den? Kan du ha en matta om ditt hem är heltäckningsmatta?

Som ett resultat kan det vara svårt att köpa en matta, men det behöver det definitivt inte vara. När du väl vet hur du ska välja och styla en matta kommer du att vilja ha en för varje rum i huset! Kan man ha en matta under matbordet? Och vad bör man tänka på när man väljer en ?

Fördelar med att ha en matta under matbord

Mattor är inte bara snygga tillägg till ett rum, utan de är också funktionella – och den blandningen av form och funktion är en viktig del av att designa ett hem som känns bra.

De ger värme till ett hem med hårda golv (t.ex. lövträ, betong, kakel) och kan, beroende på var de är placerade, fungera som ett skyddande lager mellan dina möbler och golvet. De är också en buffert för de många olyckorna med att ha ett barn eller ett husdjur, eftersom de kan fungera som ett sätt att dölja saker såsom skador eller sprickor i ditt golv.

Rent estetiskt är en matta ännu ett sätt att ge ditt hem lite känsla, att leka med befintliga färgscheman eller etablerade mönster och ge rummet liv. Om du till exempel arbetar med en monokromatisk färgpalett, kan en matta i en sammanhängande nyans hjälpa till att förlänga och förstärka den paletten genom att avsluta rummet. Om ljusa färger är din grej är mattor definitivt rätt väg att gå – det finns så många roliga, livfulla mönster och nyanser som låter dig uttrycka ditt hems individualitet.

Allt som allt, om du vill ha ett elegant sätt att lägga till ytterligare ett element i ditt rum, det är också praktiskt och mångsidigt, en matta är rätt väg att gå. Men det finns fortfarande ett par saker att tänka på innan du biter i skottet…

Nackdelar med att ha en matta

Där det finns mycket positivt måste det också finnas några negativa – men så är det förstås i nästan alla designscenarier! Väg upp dessa överväganden innan du börjar leta efter den perfekta, fluffiga mattan för att värma dina fötter på vintern, men bli inte avskräckt. Allt handlar om att få mattor att fungera för dig och ditt hem.

När det gäller funktionalitet är mattornas största nackdel att rengöra dem. Beroende på vilket material du väljer är mattor ofta svårare och ömtåligare, så de kan inte bara dammsugas över eller slängas på måfå i din nästa tvätt. Istället måste du investera i kemtvätt eller noggrant undersöka exakt hur du rengör din nya matta utan att förstöra den.

Om du har en särskilt rörig familj så kanske det är en bra idé att välja en matta med låg lugg som är lättare att rengöra. Mattor utan några öglor eller tjocka, fluffiga delar kan i allmänhet dammsugas, så dessa är ett bättre alternativ för dem med husdjur, barn eller stökiga ätare hemma.

Hur är det nu med det övergripande utseendet och känslan av en matta? Även om mattor kan vara ett bra statement eller en konversationsstartare, fundera på om detta verkligen passar ditt hem.

Allt som är för djärvt kan dra bort ögat från din fokuspunkt, till exempel den där vackra väggen som du tillbringade tre helger med att måla, eller buffén du fick i en butik och mödosamt restaurerade.

Oavsett vad kärnan i ditt utrymme är, försök att hålla mattan borta från den, eller istället, välj något superenkelt och klassiskt. Neutrala toner är alltid populära och fungerar med alla befintliga stylingar, även om ditt hem är ljust och abstrakt.

Hur väljer jag en matta för matbordet?

Om du är helt såld på att lägga till en ny matta till ditt matbord, här är några tips som bör hjälpa din valprocess.

Välj alltid din matta sist. Mattor är inte jättedyra föremål – åtminstone jämfört med utsmyckade soffbord, omfattande matsalsset och annat – så vänta tills du har valt alla dina andra möbler innan du köper. Mattor binder verkligen ihop rummet så därfölr borde de fungera som den sista, förenande pusselbiten.

Tänk på färg. Den kanske viktigaste delen av din matta är dess färg och mönster. Om du känner dig osäker är neutral alltid rätt väg att gå – bruna, svarta och gråa färger ger dimension och värme till ett utrymme utan att få det att se alltför flashigt ut. Om du är stor i färg, se bara till att närma dig med försiktighet och, när du har hittat rätt bit, redigera rummet till perfektion.

Storlek och form spelar roll. Mattor, precis som människor, finns i så många former och storlekar. Var inte rädd för att leka med dessa element och använda dem till din fördel. Om du tycker att ditt utrymme behöver lite mer stil, men du vill behålla färgerna neutrala, varför inte välja en rund matta som ger lite djup till ditt soffbordsområde? Det finns så många sätt att bli kreativ och djärv utan att välja en neon- eller paisleypjäs för ditt annars minimalistiska hem.

Ska jag placera min matta under mitt matbord?

Och till sist, svaret ni alla har väntat på – är det meningen att jag ska lägga min matta under matbordet? Bredvid den? Andra sidan rummet? Detta är en svår fråga, och en som de flesta människor kommer att stöta på, både inredningsfantaster och nybörjare. Det korta svaret är, det är upp till dig, och det finns återigen för- och nackdelar för varje tillvägagångssätt. Även om en matta under ditt bord kan kännas som den rätta passformen rent stilmässigt, var noga med att tänka på några saker:

Blir det lätt att rengöra? Mat ramlar ofta under bordet, speciellt om du har små (eller stora) som gillar att bli stökiga när de äter. En matta på denna plats kommer att kräva mer rengöring än de flesta, men på grund av bordets placering blir den också svårare och mer tidskrävande att rengöra.

Kommer det att se bra ut visuellt? Stilmässigt får vi lockelsen av att lägga en matta under ett bord, eftersom den känns symmetrisk. Men tänk på att du kanske inte faktiskt kan få den fulla effekten med bords- och stolsben som skymmer ditt underbara nya föremål. Om det är intrikat mönstrat, glöm det.

Kommer det att påverka stabiliteten på ditt matsalsbord? Särskilt tjocka mattor är aldrig ett bra val för under ostabila möbler. De kan fungera under sängar eller soffor, som vanligtvis är tyngre och lägre till marken, men tänk på matstolarnas spinkiga natur. En tjock med massor av ojämna öglor kommer bara att lägga stress och obehag till din matupplevelse.

Kan du hitta något stort nog? Den gyllene regeln med mattor under möbler är att du ska ha minst 30 centimeter buffertrum på vardera sidan, och mer beroende på storleken på föremålen i fråga. För ett stort matbord behöver du en stor matta. Dessa är helt fantastiska och definitivt en mittpunkt i alla hem.

Storlek för matta

Även om storlek är ett viktigt övervägande när du väljer vilken matta som helst, är storleken ännu viktigare att tänka på när du köper en matta.

Matcha till matset: Helst bör en matsalsmatta vara tillräckligt stor för att du ska kunna placera ditt matbord och stolar på den. Det bör finnas tillräckligt med utrymme så att när stolar dras bort från bordet, de fortfarande har sina bakben på det.

Glöm inte bordsskivorna: När du mäter din matta, glöm inte att ta hänsyn till längden på ditt bord helt utdraget. Mät för att ta hänsyn till eventuella löv som du använder.

Mät rummet: Kontrollera hur din matta passar in i rummet. Det är bäst att lämna lika mycket utrymme på sidorna för en balanserad effekt.

Täck inte för mycket av golvet: Välj en storlek som låter mattan ta slut innan den når frambenen på en skänk, porslinsskåp, fristående bar eller andra möbler än bordet och stolarna som du har i rummet. Vila aldrig bara frambenen på en möbel på mattan eftersom det påverkar balansen. Om det inte finns något sätt att undvika detta, stöd upp de bakre benen på gummi- eller träshims.

Material

Tänk på att din matsalsmatta kommer att ha tunga möbler på den. Stolar dras ut och skjuts in. Olyckor med mat kan hända och det blir smulor även om det aldrig blir några större spill. Materialet du väljer är viktigt för livslängden på din matta. Förståeligt nog kan din budget också spela en roll i valet av material.

Tänk på slitage: En matta kommer sannolikt att få mycket fottrafik, så ett mattmaterial som lätt städar upp och tål hård användning får poäng på plussidan av balansräkningen. Om du föredrar naturligt material, var medveten om att silkes- eller bomullsmattor sannolikt inte kommer att stå emot denna typ av användning. Ull är ett bra val, men det är också ett dyrt material.
Enkelt underhåll: Människotillverkade fibrer är lätta att rengöra och underhålla.

Inomhus- och utomhusmattor: De har kommit långt och har avsevärt förbättrats i utseende och känsla.

Bestäm mattans avsikt: Färgen på din matta kan ge en utgångspunkt för ditt rums färgschema eller ett sätt att knyta ihop färger. Bestäm hur färgen på din matsalsmatta ska användas: som accent, skapa drama, ge värme eller tona ner stämningen.

Flerfärgade och mönstrade mattor: Dessa mattor har fördelen att dölja spill.

Medaljongtryck: Medan medaljongtryck ofta väljs för matsalar, kan ett heltäckande mönster vara mer visuellt lämpligt. Medaljongerna gömmer sig ofta under bordet.

Ränder: Detta populära designelement kan få rummet att se bredare eller längre ut.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design