Hur Många Färger kan man ha på Väggarna? Måla Med Flera Väggfärger

architecture 2576906 1280

Att hålla sig till samma färg i hela rummet förväntas, men varför inte klä dina väggar i mer än en färg?

Den omedelbara effekten av att använda två målarfärger i samma rum är en av visuellt intresse.

Färgkombinationer i ett rum är en annan gest av konstnärlighet och design och kan hjälpa till att knyta in eller accentuera rummets hela färgpalett skapad av konst, textilier och accessoarer. Att para ihop färger är en fascinerande övning och med varje ny partner får färgen en ny identitet.

För att göra dina väggar levande, ta del av dessa tips.

Välj färg med omsorg

Färgkombinationer behöver inte nödvändigtvis komma från samma färgfamilj. Djärva, kontrasterande kombinationer kommer att dra ögonen direkt, så jag skulle använda dessa för att lyfta fram unika egenskaper i ett rum, som prydnadssnideri i en eldstadsmantel, lister runt fönster och dörrar, eller förhöjd panel. Mjukare, mer monokromatiska kombinationer kan vara lika effektiva.

”Det finns en konst att tilldela de rätta förhållandena när man applicerar färg på ett utrymme – du vill inte att rummet ska se ut som ett lapptäcke. En säker formel är 70 % för väggarna, 20 % för trimning och 10 % för en accentfärg.

När det kommer till att använda två färger på samma vägg, skulle jag alltid måla den nedre delen av väggen i mörkare färg. Denna teknik designades ursprungligen för att dölja repor från gångtrafik och möbler. Mörkare nyanser på den nedre område av väggen jordar också utrymmet; ljusare nyanser på toppen höjer känslan av rymd.

Var strategisk

Rätt användning av två målarfärger i ett rum kan lägga till subtil elegans eller slagkraftiga visuella kontraster till ett rums övergripande känsla. Färgerna behöver inte komma från samma familj.

Om avsikten är att framhäva en vägg för att skapa en funktion, kan det här vara ett område du väljer att göra en annan färg. Det är troligtvis det första du tittar på när du går i rummet, så var försiktig i rummet. välja tonen.

Då kanske du vill lyfta fram ett arkitektoniskt drag. Färg kan också användas för att förankra en stor möbel, till exempel en säng i ett sovrum. Och ge lite kärlek till din klädsel och dörrar. Måla ut socklar, höljen och dörrar i en stark färg ger hög stil.

Jag gillar alltid att påminna folk om den femte väggen, taket, eftersom det tyvärr ofta glöms bort. Detta kan vara ett bra ställe för en accentfärg. En ljusare ton kommer att utöka utrymmet och en mörkare kommer att ta in det.

Det finns en 60-30-10 färgregel när det kommer till design: 60% av rummet (inklusive dess målade ytor och dekor) representerar ditt dominerande färgval; 30% tillämpas på en sekundär färg; 10% är för accentfärg. Färgteorin föreslår att du använder en nyans som den dominerande färgen i rummet, en tonad färg som sekundärfärgen, där din accentfärg är den mest levande och rena nyansen av de tre. Men jag säger att reglerna är avsedda att brytas Om du känner att ett rum behöver mer av en viss nyans, följ ditt hjärta.

Finish är nyckeln. Min rekommendation till våra kunder i min inredningsbutik inkluderar alltid att använda en tvättbar matta för väggar och tak, och satin för alla dörrar och dekorationer. Denna känsliga distinktion gör en stor skillnad.

Tänk på effekten

Ljusare färger ger en illusion av rymd och mörkare färger kommer att få rummet att kännas mindre och mysigare. Att använda monokromatiska färger – nyanser från samma färgfamilj – skapar en dämpad, uppslukande effekt. För ett neutralt alternativ, måla den nedre halvan av färgen. väggen en mörkgrå och den övre halvan en svalare nyans. För en kombination som är både balanserad och djärv, använd körsbärsröd tillsammans med en mjukare, mer delikat nyans.

Försök också att spela med motsatta sidor av färghjulet, som blått och orange, för en oväntad kombination. Färger bredvid varandra på färghjulet, som grönt och blått eller rött och orange, kommer att skapa en berikande effekt.

När du väljer två färger för ett rum är det viktigt att välja en som är vit eller mer neutral till färgen för att inte tävla eller slåss med accentfärgen.

Om du är intresserad av två toner föreslår jag generellt att man målar en accentvägg eller använder en annan färg på taket som en ”femte vägg.”

Även om att skapa två horisontella sektioner är det vanligaste tillvägagångssättet, är vertikala sektioner och geometriska färgblock andra metoder att utforska.

Om du vill ha ett modernare tillvägagångssätt, bortse från traditionella lister och måla en geometrisk form över hela väggen. Om du har mycket höga tak, kan du måla taket i en accentfärg, vilket för linjen nedför väggen cirka en fot för att ge effekten av falsk krongjutning.

”äggarna behöver inte nödvändigtvis delas på mitten. En ojämn delning kan ge ännu mer dimension. Du kan lägga till en liten färgremsa till den övre halvan för att skapa en illusion av höjd eller lägga till en färgklick till en annars neutralt rum genom att måla en horisontell sektion i mitten av väggen.

För en annan syn på det tvåfärgade tillvägagångssättet, skapa kontrast med liknande färger i olika glanser, som matt i kombination med högblank.

Myten om att måla i en färg

Det finns en inredningsmyt där ute att det är lättare att inreda genom att måla i bara en färg för hela inredningen i ditt hem. Det kan låta som ett gediget råd, men att välja bara en färg för din inredning kan faktiskt vara svårare än att strategiskt välja några färger istället.

Så varför består denna myt? På ytan verkar det som ett enkelt sätt att inreda att välja en neutral färg för ditt hems interiör. Här är varför det är en populär idé:

Att välja bara en färg är uppenbarligen snabbare än att välja flera färger och samordna dem alla.

Att måla ditt hem i en färg anses vara idealiskt för att flöda färg från rum till rum, och är den bästa anledningen till att använda en färg i hela ditt hem.

Det kan vara billigare att bara ha en färg målad eller sprayad i hela ett hem, och professionella målare rekommenderar det ofta av den anledningen.

Färgen skiftar från rum till rum

Det finns flera bra anledningar till varför en färgfärg i alla dina rum låter som ett perfekt (och enkelt) val, men sanningen är att ingen färgfärg någonsin kommer att bete sig på samma sätt i alla rum. Faktum är att färgen faktiskt ändras från hörn till hörn i samma rum på grund av undertoner och andra faktorer. Denna kameleontkvalitet är kärnan i problemet med enfärgs-passar-alla-mantrat.

Anledningen till förändringarna i hur färgen ser ut från rum till rum är helt beroende av andra faktorer i ditt utrymme. Dessa faktorer kommer att förändra din färg och göra det svårare att välja en enda neutral färg för hela ditt hem. Faktorerna som kan ändra utseendet på din färgfärg är:

Naturligt ljus: Överflödet eller bristen på naturligt ljus kan förändra hur din färg ser ut från rum till rum. Medan ditt vardagsrum kan badas i solljus, kan ditt gästrum kännas lite grottliknande.

Omgivningsbelysning: Ditt val av armaturer, ljusplacering och till och med val av glödlampor kan påverka hur en färgfärg ser ut i varje rum.

Exteriöra influenser: Detta är en av de mest utmanande aspekterna av att använda en neutral färg i hela ett hem. Färgen som gjuts in i fönstren från ljusgrönt löv, röd lerjord eller det blå/gråa i närliggande vatten kan förändra allt.

Hur man undviker dessa problem

Det mest uppenbara sättet att undvika en färg som förändras för mycket från rum till rum är genom att prova färgen i varje rum. Att prova färgerna och se dem under dagen och natten ger dig en fullständig förståelse för hur färgen fungerar i varje rum. Provtagning av färgfärg är viktigt när du bara vill använda en färg, eftersom det kommer att vara ett stort engagemang och inte lätt att måla om.

Överväg att använda olika nyanser av samma färg. Medan monokromatiska färgscheman vanligtvis används för ett enkelrum, kan de också användas för ett helt hem.

Färg är ett viktigt inslag i hemdesign. Det kan skapa eller bryta ett rum, och det är en integrerad del av alla inredningsarkitekters verktygslåda. Men det finns vissa saker du kanske inte vet om färg – speciellt när det kommer till frågan om alla väggar ska ha samma färg eller om de kan variera från rum till rum.

Alla väggar i ett hus bör inte ha samma färg i allmänhet. Ett hus som är målat med bara en färg kan se vanligt och oattraktivt ut. Det betyder dock inte att det är dåligt att använda samma färg i vissa delar av huset. När det görs rätt kan enfärgade väggar lägga till elegans till ett hem.

Så, hur ska du implementera en färg i ditt utrymme och göra det tilltalande? Vilka är några för- och nackdelar med att använda en enstaka färg i hela ditt hem? Hur kan du uppnå ett perfekt utrymme med en färg?

Ska du måla hela ditt hem i en färg?

Som en tumregel är det bäst att inte måla alla dina väggar i samma färg. Om du vill vara vågad, välj unika väggfärger i varje rum. Att måla väggar med samma färg i varje rum leder till ett trist och monotont hem.

Men om du vill ha ett sammanhållet utseende i hela ditt hem, då är det ingen skada att måla alla dina väggar i en färg, men se till att de inte är tråkiga toner!

Nyckeln här är variation – det bör finnas en viss kontrast mellan väggvariationer inom samma utrymme så att allt ser avsiktligt ut istället för rörigt eller rörigt.

Fördelar med att måla dina väggar med en färg

Att använda en färg på alla väggar är kostnadseffektivt – Att måla väggar med en färg är kostnadseffektivt och enkelt att göra. Du behöver inte mycket pengar eller tid; därför kan det vara idealiskt för dem som har en budget eller som har lite tid. Det är inte heller svårt att måla en färg eftersom det är lätt att göra.

Att måla väggar med en färg leder till snabbare färdigställande – Detta är ett snabbt och enkelt sätt att ändra utseendet på ett rum. Om du har gäster som snart kommer över är det mycket lättare att måla dina väggar med en färg. Du slipper också krånglet med att måla enskilda väggar i olika färger och i slutändan sparar du tid och pengar.

Väggar med en färg kan skapa en illusion av rymd – Ljus och färg har ett unikt sätt att forma vår uppfattning om rymden. Om du målar alla dina väggar med en ljus färg, till exempel vit, skapar du inte bara ett rent utrymme utan får ditt rum att se större ut.

Om du vill lägga till djup till ditt utrymme, använd mörkare nyanser för att måla dina väggar. De kommer att skapa en uppfattning om vikande utrymme.

En enda färg på alla väggar skapar enhet i ett hem – Att måla alla dina väggar med en färg är bra för att skapa enhet i ett hem eftersom det hjälper dig att upprätthålla kontinuitet i hela utrymmet och får allt att se ut som att de hör ihop.

Se dock till att använda olika nyanser av just den nyansen så att varje rum inte ser tråkigt eller monotont ut.

Nackdelar med att måla alla väggar i ett hem med en färg

Att måla väggar med en färg är repetitivt och intetsägande – Att måla väggar med en färg kan få ett utrymme att verka monotont, repetitivt och intetsägande om det görs fel. Det är därför det är viktigt att variera tonen i hela ditt hem så att allt ser bra ut och minimerar röran som kommer med vissa enfärgade väggar.

Enfärgade väggar kan göra ett rum ansträngande eller klaustrofobiskt – Att måla alla dina väggar med en färg kan få ett rum att kännas ansträngande och klaustrofobiskt eftersom det skapar för mycket enhetlighet. Om du vill uppnå det bästa utseendet med samma färg, måla då olika nyanser på varje vägg.

Detta skapar en fin balans och låter dig behålla kontinuiteten i hela utrymmet samtidigt som varje rum får sin egen personlighet.

Att använda en färg kan få ett hus att se tråkigt och förutsägbart ut – Att måla dina väggar med en färg får ett utrymme att se förutsägbart, tråkigt och monotont ut; därför tappar du sofistikeringen i designen. Dessutom kanske det inte finns utrymme för kreativitet om alla väggar är målade i samma färg.

Väggar med samma färg kan se kalla och livlösa ut – Att måla väggar med en färg kan få ett rum att se kallt och livlöst ut. Om nyansen är för ljus eller mörk kommer det att skapa en obekväm atmosfär som får människor att känna att de sitter i fängelse.
Om du bestämmer dig för att göra detta, se till att använda ljusare nyanser av din valda nyans så att allt ser inbjudande ut istället för skrämmande.

Hur man använder en färg för att få det perfekta utseendet för ditt hem

Färger är ett kraftfullt verktyg när det gäller att utveckla utseendet för ditt hem. Om du letar efter inspiration, här är några saker som kan hjälpa:

Definiera anslutna utrymmen med färg – Om du har rum som är anslutna, använd färg för att definiera dem. Om du till exempel har ett vardagsrum och kök i samma utrymme, använd olika färger för att måla dina väggar så att de verkar separerade.

På samma sätt, om din matsal är i samma utrymme som köket eller vardagsrummet, använd olika nyanser för att få dem att kännas annorlunda.

Skapa flöde med färg – Om du har ett stort hem med många rum, använd färg för att skapa flöde. Måla väggar i ett rum i samma färg så att de smälter in i varandra och hjälper till att flytta ögat genom ditt utrymme.

Det är dock inte tillrådligt att måla alla rum i samma färg. Du kan till exempel måla barnens sovrum rosa och måla sovrummet med kräm eller din favoritfärg. Detta kommer att göra ditt utrymme modernt och elegant.

Få in färg genom möbler – Möbler är ett annat bra sätt att få färg i dina vardagsrum utan att behöva måla alla dina väggar i olika nyanser. Använd möbler som har livliga färger eller mönster för att lägga till personligheter i hela ditt hem!

Använd en färgtråd mellan rummen – För att ge varje rum dess unika färgpersonlighet samtidigt som du behåller ett enhetligt utseende, använd en färgtråd i hela ditt hem.

Till exempel kan du måla alla väggar i olika blå nyanser och sedan använda en nyans av aqua för att skapa kontinuitet mellan rummen utan att de ser ut som om de är en del av en havsscen!

Använd belysning för att skapa ett distinkt utseende – Om du bestämmer dig för att använda en färg i hela ditt hem, använd sedan belysning för att skapa ett distinkt utseende. Användning av belysning med olika nyanser kommer att ge varje utrymme en subtilt annorlunda känsla, och det kommer att göra varje rum unikt.

.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design