Hur Ofta ska man Byta Matta?

baby boy 3368017 1280

De är en del av ditt hem och bevittnar allt från småfötters smattrande till vinspill eller lera som spåras in från fotbollsträningen. Men förr eller senare måste du bestämma när det är dags för din bostadsmatta att bytas ut.

Eftersom du ser din matta varje dag kan det vara svårt att märka de små förändringarna över tiden. Så för att hjälpa dig att utvärdera tillståndet för ditt golv har vi sammanställt våra bästa saker att hålla utkik efter när du bestämmer om det är dags att byta ut din matta.

Här är några av tecknen på att din matta kan behöva bytas ut:

Du kan inte längre dölja fläckarna

Ett hem är inte menat att titta på, det är tänkt att leva i. Även om det här är bra och bra när det gäller att göra ett utrymme till ditt eget, kan det också innebära att din matta slits med åren med oavsiktliga spill och fläckar. Lyckligtvis, om du agerar tillräckligt snabbt, kan många fläckar tas bort eller minimeras, men vissa envisa fläckar kan vara nästan omöjliga att bli av med, särskilt när du använder DIY mattrengöringsmetoder.

Under årens lopp har detta resulterat i att du hittar mer kreativa sätt att dölja fläckar från dekorativa mattor till inomhusväxter, men om du börjar komma till den punkt där du får slut på mattor för att täcka över slitage, kan det vara dags för en förändring.

Den luktar, även efter rengöring

Det finns inget värre än att komma hem till en illaluktande matta. Även om du blir av med den synliga fläcken, finns det vissa ämnen där det är svårare att radera bevisen. Detta är ofta fallet för husägare med husdjur – även om du upptäcker och rengör små olyckor direkt kan lukten ibland finnas kvar, vilket gör att lukten kan ha trängt djupare in i mattfibrerna eller in i stoppningen.

Den har skador eller är nednött

Mattor har haft stor användning genom åren – särskilt om du har barn som gillar att leka. Med tiden kan detta resultera i att din matta blir tunn eller matt, särskilt i områden med hög trafik. Polyestermattor tenderar att vara något mer benägna att mattas och kan ofta inte återställas.

Den har tappat sin dämpning

En av de viktigaste fördelarna med att välja matta framför andra golvalternativ är den mjuka dämpningen under dina fötter. Lagret av kudde under ytan på din matta är det som gör detta möjligt och hjälper till med både komfort och akustik. Ojämna mattor, såväl som mattor som känns som att du går på oförlåtande betong, kan vara indikatorer på att stoppningens skick inte är vad det borde vara.

Fuktskador

Vattenskador är en mattas värsta fiende och lämnar både envisa fläckar och en kvardröjande fuktig lukt. Fukt är särskilt vanligt i mer fuktiga regioner. Håll utkik efter möjliga tecken på mögel och mögel, samt en inaktuell lukt – detta kan vara ett tecken på att det är dags att byta ut din matta.

Hur ofta bör en matta bytas?

Detta beror på vilken typ av matta du har installerat, samt anledningen till att byta ut den. I ett genomsnittligt hem med 2-4 invånare kan du förvänta dig att se mattfibrer börja visa allvarligare tecken på fransning och åldrande efter cirka 3-5 år. Denna livslängd kan dock påverkas av om du har små barn eller husdjur.

Om du däremot investerar i en dyrare och exklusivare matta av högre kvalitet kan den hålla längre än så.

Det är viktigt att komma ihåg att bra underhåll kan göra stor skillnad – vissa behöver bara byta ut sina mattor vart tionde år!

Mattor är tänkta att vara hållbara, men låt oss inse det, det finns en gräns för hur hållbara dessa fibrer kan vara. Din mattans hållbarhet beror framförallt på hur ofta den används, baserat på hur många som bor i ditt hem.

Om du har ett område med hög trafik kan du märka att din matta börjar slita inom ett år efter installationen. Vid det här laget bör du börja tänka på utbyte tidigare än normen. Det är dock inte ovanligt att människor håller sina mattor långt efter installationsdatumen. Vissa underhåller dem till och med i uppemot 20 år!

Varför åldras mattan så snabbt?

Detta är en bra fråga, och det finns inget entydigt svar här. Det är en mängd olika faktorer, av vilka många har att göra med mattans material. I slutet av dagen är mattfibrer fortfarande en typ av tyg. Ungefär som alla andra typer av tyger kommer dina mattor att ha slitage när de fortsätter att användas.

Varje gång du kliver på en matta gnuggar du fibrerna mot varandra. All gnidning och trycket kommer så småningom att skada din matta. Det är ungefär som att räkna ut hur länge en soffa håller. Allt handlar om hur mycket dragkraft dina mattfibrer klarar av.

En större fråga som kan bidra till att din matta åldras är att du kanske behöver oroa dig för är fuktnivåerna. Ett rum som är för fuktigt kan dra till sig mögel, vilket åldrar din matta i förtid. Om den är för torr saknar den den fukt som din matta behöver för att behålla sin formbarhet. Detta kan i sin tur göra mattan spröd snabbare.

Hur man ökar mattans livslängd

Det bästa sättet att se till att din matta håller länge är att underhålla den väl. Regelbunden dammsugning, professionella städningar på rutinbasis och att undvika spill är vägen att gå. Om det alls är möjligt, försök att undvika att gå på din matta eftersom dragkraft tenderar att skada den mer än andra faktorer gör.

Skaka: Innan du rengör din matta, ta ut den och skaka loss allt större skräp. Att skaka mattan hjälper till att göra en djuprengöring mer effektiv.

Dammsugning: Att dammsuga din matta är ett enkelt och billigt sätt att hålla den ren och allergenfri.

Fläckborttagning: När det uppstår fläckar på en matta – antingen från spill eller en olycka – ta hand om det förr än senare. Se alltid till att använda rätt rengöringsprodukter. Vi rekommenderar starkt vit utspädd vinäger som en bra huskur.

Mattor håller inte för evigt och det kommer en tid då du måste säga adjö till det gamla och säga hej till det nya!

En mattas livslängd varierar beroende på det regelbundna underhållet och mängden fottrafik i hemmet. Familjer med småbarn kommer att få se mer slitage. På samma sätt kommer leriga tassar och fällande päls från husdjur att påskynda din matta åldrande. Det finns definitivt några röda flaggor att hålla utkik efter för att veta när det är dags att byta ut din gamla matta.

En kvalitetsmatta ska hålla cirka 10 år.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design