Inreda Liten Lägenhet – Komplett Guide & Vad du bör Tänka på

apartment 2094661 1280

När det kommer till att bo i en liten lägenhet är det alltid viktigt att veta hur du får ditt utrymme att framstå som större. Det mest avgörande knepet är att välja möbler som ger djup och karaktär till ett litet vardagsrum.

Små lägenheter har sina fördelar – lägre hyra och kostnad, ofta närmare närhet till livliga stadskärnor och en viss oersättlig mysig charm. Det vill säga om du vet hur du dekorerar.

En missuppfattning som människor ofta faller offer för när de inreder små lägenheter är att allt fokus bör ligga på funktionalitet snarare än design. Den känslan kunde inte vara längre från sanningen. Din lägenhet kan ha ont om utrymme, men det betyder inte att det måste vara ont om stil.

Snarare är det avgörande att hitta den rätta balansen mellan de två för att skapa ett utrymme som du kommer att trivas i under överskådlig framtid. Du måste fokusera på att fylla ditt hem med föremål som passar dina behov samtidigt som du lyfter fram din personliga estetik.

Små lägenheter är mycket populära alternativ eftersom de vanligtvis ligger på fantastiska lägen och nära skolor och kontor och är naturligtvis mer prisvärda.

Satsa på multifunktionella möbler

Att välja multifunktionella möbler kommer inte bara att spara tid och pengar, det kommer att ge dig mer utrymme att röra på dig i ditt hem. Leta efter möbler som har förvaringshörn för att placera saker som tidningar, böcker, skor, kläder och så vidare. Du kan också prova att sätta små hålhål under din säng för att ge illusionen av mer utrymme i sovrummet. Detta kommer inte bara att göra det lättare för dig att röra dig, det kommer också att göra det lättare att komma åt dina olika knep.

Undvik röra

Röran kommer naturligtvis att få ditt hem att se mindre ut, så bli av med saker du inte behöver. För att få ett harmoniskt utrymme, arrangera dina möbler på ett sådant sätt att det har lika utrymme mellan delarna för enkel rörlighet. Placera varje möbel på ett sätt som bäst passar stilen i ditt hem.

Sätt upp speglar på dina väggar

Speglar är mycket användbara när det kommer till små vardagsrum. Speglar ger illusionen av ett större rum, eftersom de förstorar utrymmet runt ditt hem. De anses också vara en inredningsarkitekts hemliga vapen, eftersom speglar för in naturligt ljus i hemmet. Att lägga till speglar till dina garderobsdörrar kan ge illusionen av ett större sovrum. Överväg att köpa plastspeglar till dina väggar istället för konventionella glasspeglar. Dessa är generellt sett billigare och något mer hållbara.

När det kommer till att bo i en liten lägenhet är det alltid viktigt att veta hur du får ditt utrymme att framstå som större. Det mest avgörande knepet är att välja möbler som ger djup och karaktär till ett litet vardagsrum.

Definiera specifika områden

När du bor i en liten lägenhet kan det ibland vara svårt att skilja köket från ditt vardagsrum. Det är därför det är viktigt att definiera varje område med rätt möbel. Till exempel, om du försöker få ditt kök att se ut som ett kök, måste du välja ett utrymme för att placera din köksutrustning och dina hushållsapparater. Men med tanke på att det är ett litet utrymme kan du behöva skaffa möbler som är mångsidiga. Avdelare eller hopfällbara skärmar kommer vanligtvis till användning för detta.

Tänk om oanvända utrymmen

Efter att ha bott i samma utrymme under en längre tid kan det vara lätt att fastna i ett hjulspår när det gäller hur du använder det. Du vet att du förvarar extra bakformar i ugnen den inte används, extra ljus i en av de eftertraktade kökslådorna och rena sängkläder i en förvaringslåda under din säng. Men har du någonsin tänkt på möjligheten att du kanske inte använder ditt utrymme på ett så effektivt sätt som möjligt?

Utmana dig själv att titta runt i din lägenhet och identifiera alla ”döda utrymmen” eller utrymmen som för närvarande inte tjänar ett användbart syfte. Tänk på oanvända hörn och tomma väggar. Försök sedan brainstorma hur du kan använda dessa utrymmen till din fördel.

Förvandla en stor fönsterbräda till en arbetsplats när du behöver ta med dig arbetet hem för dagen. Köp en hörnhylla för att ge dig själv en plats att förvara dina saker. Placera några korgar ovanpå ditt kylskåp och använd dem för att dölja dina mindre använda serveringsfat.

Gå vertikalt med lagring

När du planerar det bästa sättet att använda ett utrymme är det viktigt att tänka vertikalt såväl som horisontellt. Höga, smala lagringssystem är din bästa insats när du försöker få ut mesta möjliga lagring av minsta möjliga utrymme.

Placera två identiska bokhyllor på vardera sidan av en dörröppning för ett inbyggt hyllutseende. Eller så fungerar ett stort nöjescenter som sträcker sig från golv till tak som en bra rumsavdelare mellan ditt sov- och vardagsrum.

Hitta ett organisationssystem

Alla vet att förvaring är kung när det kommer till smålägenhetsboende. Du behöver fordon som hjälper dig att dölja oundvikligt skräp. Men när det kommer till praktisk användning och att kunna hitta det du behöver, kommer all förvaring i världen inte att vara till hjälp för dig om det är så rörigt inuti att du inte kan se vad som lagras. Investera i några arrangörer som hjälper dig att hålla dig på rätt spår.

Skohängare på baksidan av dörren erbjuder fickor som kan användas för att hålla allt från rengöringsprodukter till extra snacks. Foderhyllor med små korgar skapar ett enhetligt utseende samtidigt som det döljer allt röran.

När du väl äger några organisationsverktyg är nyckeln faktiskt att använda dem. Enligt en studie av Phillippa Lally, en hälsopsykologisk forskare vid University College London, tar det i genomsnitt 66 dagar att bilda en vana. Sätt upp ett mål att returnera föremål till rätt plats direkt efter att du har använt dem under dessa 66 dagar. Efter anpassningsperioden blir det enkelt att hålla ordning på din lägenhet.

Välj en ljus färgpalett

Håll saker lätta och ljusa när du väljer färger för din lägenhet. Medan rika, mörkare färger har en tendens att få utrymmen att verka mindre för ögat, öppnar ljusa nyanser upp saker igen. Prova att använda rätt färgpalett för din interiör när du väljer färger till din lilla lägenhet.
När du väljer din palett, fokusera på att använda tre färger: två, ljusa, ljusa nyanser som dekorerar större delen av utrymmet. Lägg sedan till en mörkare accentfärg för att se till att saker och ting förblir visuellt intressanta.

Om du absolut inte kan leva i en värld med så lite djärv färg, kan du fortfarande fixa med möbler. Välj en huvudfärg och köp eller måla alla möbler för det området i samma nyans. Välj sedan en andra djärv färg för rummets accenter. Men du kanske vill begränsa din färgton till en del av lägenheten. För många uttalande färger i ett litet utrymme kan bli överväldigande.

Lägg till kurvor med möbler och dekor

Eftersom de flesta små lägenheter tenderar att vara lådformade, använd dina möbler för att lägga till några kurvor igen. Kurviga möbler kommer att hindra saker från att se monotona ut.

Fundera på att använda ett runt matbord eller ett set med soffa och stolar med vinklade sidor.

När du har hittat en möbel som passar dina behov och din personliga stil, se till att komplettera dessa kurvor genom att använda liknande former i dina accessoarer. Snarare än att välja en vanlig, rektangulär badrumsspegel, välj en rund som gör ett uttalande. Istället för att nöja sig med en rak golvlampa, prova några bordslampor som har en mer rundad form.

Om det finns någon naturlig form på din lägenhet, se till att du spelar upp den. Förvandla ett böjt fönster till en mysig läsplats genom att lägga till en stol och bokhylla vid platsen. Gör synliga strålar till en fokuspunkt genom att anamma ett industriellt designschema.

Använd lager för att lägga till djup

En sak som små utrymmen saknar är djupet, eftersom det bara finns så mycket utrymme för ögat att ta in. Lyckligtvis kan du kompensera det djupet enkelt genom att lägga på lager i din design.

Skugglådor gör utmärkta väggbonader. Lägg till några mattor för att täcka upp mindre än lyxiga mattor. Varva dina sängkläder med flera filtar och kuddar ger djup samtidigt som du håller dig varm och mysig.

Det är viktigt att notera att skiktning inte bara handlar om att stapla ett designelement ovanpå ett annat. Det handlar också om att skapa kontraster. Så när du väljer de föremål som du vill ha i hela din lägenhet, välj sådant som har olika material, texturer och mönster. Till exempel, om din soffa är mycket neutral, välj djärvt mönstrade kuddar. Om din golvbyggarklass väljer en tyngre matta för att lägga till vikt.

Liten lägenhetslayout att göra och inte göra

Att placera möbler i en liten sovsal eller lägenhet kan skapa eller skada utrymmet eftersom möbler ofta tar avsevärt utrymme. Här är några saker att göra och inte göra när du planerar din möbellayout:

Att göra:

  • Använd multifunktionella möbler (kommer att diskutera mer om detta om lite).
  • Överväg utökningsbara/staplingsbara bord som kan gömmas undan för att spara utrymme när de inte används.
  • Överväg att skräddarsy dina möbler för mindre dimensioner eftersom lättillgängliga möbler på marknaden vanligtvis har standardmått.
  • Skapa en layout med öppet utrymme. Placera så mycket som möjligt större möbler mot väggen, även om det ibland är dålig inredning.

Att inte göra:

Blockera inte gångvägar och gångvägar med möbler och tillbehör för om du gör det kommer du att skapa en trång layout.
Visa inte dina saker visuellt i hela ditt utrymme. Om du äger många saker, antingen rensa eller utveckla ett organiseringssystem för att dölja dem och få en mycket elegant och ren interiör.

Glasbord och transparent dekor

Överväg att använda ett glas eller transparent akrylbord istället för massiva trämöbler. Den genomskinliga aspekten av materialet gör att de på ett diskret sätt smälter in i ditt rum. Det är ett extremt enkelt sätt att injicera en öppen och luftig atmosfär. Som ett plus är den gjutna akrylen ett extremt robust material, vilket gör att det även kan fungera som en bänk eller extra sittplats vid behov.

Välj en soffa med låg höjd och profil

Som nämnts tidigare i den här artikeln har lättillgängliga möbler på marknaden vanligtvis standardmått. Så om du inte kan anpassa din soffa till en mindre storlek, välj en soffa med låg höjd och profil för att ge din lägenhet mer visuellt utrymme. Om möjligt bör du välja en soffa som inte har armstöd eftersom det ofta är en lyx som är bättre att utelämna när utrymmesbevarande är en prioritet.

För att frigöra utrymme ytterligare kan du överväga alternativ för traditionella soffor, såsom överdimensionerade dagbäddar, schäslar och bäddsoffor. Så länge den har ett justerbart ryggstöd och kan fungera som en vanlig soffa, kan dessa alternativ ofta ge omedelbara besparingar till en bråkdel av uppoffringen vad gäller funktion.

Stoppa förvaringslådor under stora möbler

Om du har mycket prylar och andra små saker kommer förvaringslådor att vara din bästa vän! Använd förvaringslådor, korgar och ottomaner med förvaring för att eliminera visuella röran medan du dekorerar små utrymmen. Du kan sedan stoppa in dem under soffan, sängen, bordet eller vägghyllorna. Att göra detta hjälper dig inte bara att hålla ordning, utan du kommer också att spara lite utrymme!

Använd höga bokhyllor och vägghyllor

I en liten lägenhet är det redan givet att golvytan är liten. Så använd höga bokhyllor och vägghyllor för att maximera dina förvaringsmöjligheter samtidigt som du minimerar röran. Det är också ett bra sätt att visa upp väggkonst och minnessaker. Böcker, om de inte ställs ut på hyllor, skulle sluta ta upp värdefull plats i dina förvaringslådor eller garderob. Med hjälp av bokhyllor eller vägghyllor frigör du utrymme i dina lådor och skåp samtidigt som du personifierar din inredning med dina favoritlitterära klassiker.

Högre och bredare gardiner

Gardiner och draperier förbises ofta av många men detta har faktiskt en stor inverkan i interiöra utrymmen. Istället för att följa själva måttet på dina fönster bör du utöka och förlänga måttet på dina gardiner. Genom att göra det ger du mer höjd till din lilla lägenhet och utökar det visuella utrymmet för dina fönster.

Till exempel, om takhöjden på ditt utrymme inte är hög, kan du göra ett draperi från golv till tak. Du kan också få dina fönster att se bredare ut genom att förlänga din gardinstång.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design