Är det Modernt med Fondvägg? Designtips med Fondväggar

wall 416060 1280

Accentväggar gjorde sin debut i början av 2000-talet som en ”pop” av färg utan att ta för stor risk i ett rum. Du kan måla en vägg i en djärv färg och snabbt måla tillbaka den… på en fjärdedel av tiden som ett rum med fyra väggar.

När du gör detta är en risk att en accentvägg tenderar att se planlös ut och ger ifrån sig en ”Jag hann inte riktigt med att avsluta målningsjobbet här inne”.

Några av denna tids bästa heminredninglookar inkluderar dock accentväggar. Med det sagt betyder det inte att de är det tidiga 2000-talets accentväggar som vi nämnde tidigare. Istället är de accentväggar med ett syfte och vi kommer att leda dig genom nycklarna till att spika accentväggen i början av det nya decenniet.

Att uppmärksamma en arkitektonisk egenskap

Först och främst, att använda färg för att framhäva ett arkitektoniskt särdrag som en öppen spis, en speciell rumsform, gjutning etc. kommer alltid att få förtjänt beröm. Om du har en öppen spis i vit tegel, ge den den kontrast den behöver mot en kolvägg. När du inte arbetar med ett mer flashigt kakel eller surroundmaterial är det här ett genialiskt sätt att skapa ett ögonblick av en ganska grundläggande installation.

Att måla fondväggar hjälper till att dra all uppmärksamhet som en vintage eller nyinstallerad del förtjänar. Oavsett om det kan vara skåp eller bokhyllor kommer din heminredningsarkitekt att se till att måla alla väggar som visas i samma färg så att det blir sömlöst. Detta fungerar särskilt bra i ett rum som kanske är lite mer monotont. Om ditt inbyggda skåp eller bokhylla verkar vara centrerat i ett utrymme, överväg att hålla färgerna fräscha för att behålla en öppen känsla.

Om du har ett rum med en annan taklinje eller form, överväg att hitta ett sätt att accentuera antingen det eller utrymmet runt det för att få det att glänsa.

Att väcka intresse för ett förbisett övergångsutrymme

Ibland behöver det inte vara väggen som är accentuerad, utan dörren eller taket. Vissa tak är väldigt höga, så för att få ännu mer uppmärksamhet till dem är det som en magnet för ögonen att måla en dörr upp till dess tak. Om du bestämde dig för att inkludera en färg på dina väggar i din heminredning kan det potentiellt skapa en helt annan stämning. Med bara en fondvägg kan den fortfarande kännas ljus och luftig och lägga till precis tillräckligt visuellt intresse.

Att särskilja ett utrymme för ett ändamål

En annan mycket smart tillämpning av fondväggen är att skapa ett ”syfte” för en del av ett rum utan att behöva sätta upp några väggar eller vara för kreativ med möbler. En matsal kan särskiljas från en mycket större bostadsyta. Den lilla alkoven kan vara det perfekta tillfället att göra detta, så om du har sådana obekväma små utrymmen, kanske du vill överväga att gå vägen med accentvägg.

Det kreativa tänkandet bakom att ta itu med heminredningen i ett helt vitt rum kan vara att måla det i en kalkig marinblå för att låta det fungera som en arbetsyta. För att spara pengar och arbete kan du alltid hoppa över panelen och bara gå färgvägen för en liknande effekt. Observera också att du kan måla golvlisten i din sektion, vilket kan verka som ett tufft beslut: att måla eller inte måla golvlisten.

Att lägga till kontrast till ett enkelt rum

De flesta av oss har en tv som vi måste visa öppet. Men om du vill ha några idéer om hur du kan ”kamouflera” den, tänk på det så här: Majoriteten av rummen i ditt hem kan vara vita, ljusa och luftiga, men i TV-rummet kan du måla väggen som TV:n sitter på i en liknande mörk nyans. Detta gör att TV:n upplevs mindre och inte sticker ut lika mycket.

Särskilt om du bor i ett gammalt hem med udda arkitektoniska, genom att använda en fondvägg för att framhäva allt som är unikt ger det ditt hem en speciell känsla och lyfter fram dess unika och gamla stil.

Här är vad experterna säger.

”Ingen ska gå in i ett rum med en fondvägg och tänka: ’Varför målade de just den väggen?’ Svaret borde vara tydligt.”

Fondväggar är något du bör undvika om inte väggen i fråga redan är en samlingspunkt tack vare arkitektoniska egenskaper eller möbellayout. Ett stort fönster, en öppen spis, öppna bokhyllor eller en säng med en dramatisk sänggavel till exempel.

Dessa kontaktpunktsväggar drar redan ditt öga till dessa punkter. Att välja en unik väggfärg som koordinerar med ditt färgschema kan göra din fondvägg ännu mer dramatisk.

Om inte dina designval är genomtänkta med ett öga för balans, kommer resten av ditt utrymme att kännas mindre imponerande

Värsta fall? Besökare frestas att undra varför du glömde att måla resten av dina väggar – eller dra slutsatsen att du bestämt dig för att en vägg i den färgen var tillräckligt misstag

Konkurrerande kontaktpunkter utgör ett annat problem. Om du har en spektakulär utsikt genom ett av dina fönster, en redan etablerad tavelvägg eller ett stycke stor väggkonst, tänk om. Välj inte ännu en vägg att markera med en fondvägg. Ditt öga måste veta var det ska fokusera på när du går in i ett rum.

Många fondväggar avser att lägga till en ”popp” av färg, med bara översiktliga tankar om hur den färgen kommer att komplettera resten av rummet. En matchande vas på soffbordet och en matta med liknande färger stänkt över golvet räcker förmodligen inte för att knyta ihop utseendet.

Men kanske innan du sätter igång och börjar måla, fundera också över: måste dina väggar överhuvudtaget vara i fokus för din inredning?

Många utrymmen med vita väggar stödjer några av de vackraste, välbalanserade mönster, och dessa mönster kan vara lika briljant fulla av färg som om väggarna var målade i en skarp kontrastfärg.

När det gäller att visuellt dela upp ditt utrymme efter applikation – särskilt i de öppna planlösningar som är så i detta decennium – har du mycket mer praktiska alternativ än en liten väggfärg för att få det att hända. Mattor, möbelarrangemang och andra visuella signaler kan hjälpa till att dela upp ett utrymme mycket mer effektivt än en ljus vägg någonsin kunde.

Välj en färg som är vettig för ditt utrymme, oavsett om det är en cool grå eller en solskensgul, och låt din inredning och möbellayout skapa den fokuspunkt du vill ha. Du kommer att vara mycket mer benägen att landa i ett sammanhållet, balanserat utrymme du älskar.

Vilken vägg ska vara fondväggen?

En fondvägg bör vara väggen närmast en fokuspunkt i ett rum – så en skorsten kan utgöra den centrala väggen i ett vardagsrum eller en sängs sänggavel kan utgöra väggens centrala pelare. Nästan varje element i ett hem kan kategoriseras som din fokusvägg, till exempel dina fönster.

Hur väljer du en accentväggfärg?

Se till att rummets väggar är mörkare än resten av dem. För en effekt som fängslar dina ögon måste du använda en mörkare nyans, som matchar de ljusa väggarna. En accentvägg bör målas i samma nyans som de andra väggarna, men 2 nyanser ljusare för att inte störa dem.

Ska en fondvägg vara mörkare eller ljusare?

En fondvägg kan förmedla en mer avslappnad atmosfär om den är mörkare och kompletterande. Närhelst du har ett litet, funktionellt rum, kommer en accentvägg i en ljusare nyans att ge ditt utrymme ett exklusivt utseende.

Kan en fondvägg ha en annan färg?

Målningar och även färgade fondväggar kan användas som accenter. Det är viktigt att komma ihåg att du bör överväga andra faktorer när du väljer och lägger till fondväggen snarare än att bara måla den. Du kommer att vilja tänka på konsten på väggen, landskapet framför den och inredningen du vill lägga till.

Är fondväggar tidlösa?

Du behöver en fondvägg för att ge ditt hem personlighet.

Detta kan förvandla ett vardagligt rum till ett underhållande och spännande rum. Dekorativa träaccenter finns i många olika former och storlekar. Om du föredrar ett extremt unikt utseende, prova paneler, lameller, plankor eller träskivor, för att nämna några.

Kan vilken vägg som helst vara en accentvägg?

Även om det också finns ett rum som du kan ta in i huset med hjälp av en vägg av fönster för accenter, kom ihåg att ett mörkt accentfärgat fönster kan avge mycket ljus och få rummet att kännas stort.

Ska den största väggen vara accentväggen?

Det är inte ovanligt att upptäcka att väggen mittemot när du kommer in i rummet verkar vara fondväggen, för oavsett längden kommer accentväggen alltid att vara vänd mot dig. Förutom när det gäller en vägg som är i fokus, som en öppen spis eller ett fönster två våningar ovanför, kan den fånga publikens uppmärksamhet.

Måste en accentvägg alltid finnas bakom sängen?

En vägg med accent kan påverka ett rums balans. Den ska gå på en plats som känns rätt för dig. Bakom sänggaveln eller på sidan av din säng är ett bra ställe att börja på, till exempel att använda stegen. Vi föreslår inte att du följer en järnklädd regel här, men tänk åtminstone lite på det.

Vad är regeln för accentväggar?

I allmänhet föreskriver 60-30-10-regeln att 60 % av ett rum är den dominerande färgen, 30 % är sekundärfärgen och 10 % är en primärfärg. Du behöver därför något speciellt att poppa för en färg, något som tar en färg från 60% till 30%.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hur kan AI Användas Inom Design?

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt