Vad är Retro Inredning?

living room 581073 1280

Termen ”retro” syftar på ett sätt att leva, en look, en trend eller ett mode som kommer från det förflutna. Uttrycket retrolooken kan hittas inom många områden, särskilt inom konstvärlden, men det gäller även möbler, där retroinredning och vintagestil ofta går hand i hand.

50-, 60- och 70-talens estetik har trängt in starkt i nutidens trender. Längtan efter svunna tidsepoker uppstår i ett digitaliserat samhälle, där något egendomligt, välbekant och autentiskt omedvetet eftersträvas. Retrostilen uppfyller kravet från detta behov av att återhämta en del av det förflutna genom inredning.

Från det enklaste till det mest utsmyckade i dekorationen under dessa decennier har vi valt ut de viktigaste aspekterna som framkallar det förflutna genom retrodesign.

Originaliteten i retrodesign

Retromöbler skiljer sig från de traditionella möblerna som vanligtvis prydde matsalar, lounger och kök i hus och lägenheter genom de ovanliga former och färger som kännetecknade dem.

Oavsett om de är gjorda av trä, metall eller tygklädda, är de autentiska vintagefåtöljer och vintagestolar som sticker ut med sina ljusa färger och livfulla former. Sådana kontraster gäller även för bord, fåtöljer, soffor och andra dekorativa tillbehör såsom lampor. Möbler förändras för att skapa interiörer som är lättare och mysigare.

Influerad av inredningen av loft, gamla verkstäder och nedlagda fabriker som byggts om till bostäder, hämtar retromöbler inspiration från gamla möbler i industriell stil som får ett nytt liv i händerna på en begåvad generation designers.

Retro – en trend som aldrig går ur tiden

Retromöbler har fortfarande kraften att överraska även idag. Stilen är lika populär nu som den var när den först producerades. Med tanke på att den bara är bunden av designers och möbeltillverkares fantasi fortsätter den att utvecklas.

Dess avantgardistiska, tidlösa natur har en universell stilattraktion som sträcker sig över tiderna utan att verka daterad, samtidigt som den behåller en distinkt modern smak. I harmoni med sin tids värderingar befinner sig retrolooken idag i en period där efterkrigstidens försummade värderingar har kommit tillbaka på modet.

Förknippad med en tid av ekonomiskt välstånd projicerar retrolooken en positiv atmosfär som är påtaglig i de atmosfärer som den skapar i varje rum där den dyker upp.

Retromöbler är också kapabla att komplettera nästan alla typer av inredning. En enkel skandinavisk modern soffa eller några designerstolar ger ett ”je ne sais quoi” till ett vardagsrum eller en matsal, genomsyrar din lägenhet med elegans och en touch av modernitet.

Elegans och komfort, välj stolar i vintagestil eller skandinaviska

Fördelen med skandinaviska stolar är att de kombinerar komfort och estetisk tilltalande. Designstolar i skandinavisk stil kommer att pryda alla retro skandinaviska matbord genom att föra med sig en antydan av modern stil och luftighet. När det kommer till fåtöljer och soffor är det mycket att välja på: en vintage skinnsoffa eller kanske en tygklädd design. Oavsett om det är en en-, två- eller tresitssoffa är det viktigt att välja rätt soffa för ditt vardagsrum.

Förutom att vara väldigt bekväm och hemtrevlig kommer en designsoffa omedelbart att skapa en mysig atmosfär i ditt vardagsrum. Retrosoffan tenderar att vara antingen ganska fyrkantig eller allmänt rundad till formen och finns i en mängd olika nyanser.

Välj ljusa väggfärger för en fantastisk retroinredning

Tro det eller ej, ljusa färger var trendiga när väggarna hade denna distinkta nyans som träffade ögat när du tittade. Ljusa väggfärger är språngbrädan för att anta inredningen i retrostil till ditt moderna hem. Ju större rummet är, desto bättre ser det ut. Om du har små rum, måla väggarna med ljusa färger och lägg till ljusa tillbehör som klädsel eller väggdekor. Du kanske vill måla alla rum på samma sätt eller helt enkelt fokusera på ett speciellt utrymme du väljer.

Ett rum i retrostil med en blandning av ljusa färger på väggar och klassiska möbler ger ett fantastiskt utseende.
Ett rum med ljusa och distinkta färger som orange och blått kan ge dig retrokänslan på nolltid

Välj vintagemöbler för en avgörande retroinredning

Möbler från den tiden hade ett distinkt utseende. Möbler var gjorda av naturliga material som trä eller liknande. De permanenta möblerna som bord, sidobord och skåp var tunga med intrikata mönster. Dessa mönster talade för sig själva utan att behöva accentuera det med något annat. De rörliga möblerna som stolar – solida och robusta – är lätta med smala ben. Att välja alla dessa för ditt moderna hem kan ge en retrolook.

Vardagsmöbler i retrostil med intrikata design ger moderna hem en retrolook.

Du kan alltid skilja retromöbler från moderna på grund av skönheten förknippad med även den minsta möbeln

Välj rätt lampor för en enkel retroinredning

Till skillnad från modern belysning innebär inredningen i retrostil användning av fokusljus och ljus som lyste över ett brett område. När du väljer heminredning i retrostil, välj hängande lampor. Du kan också köpa ljuskronor som är eleganta att titta på och lätt lyser upp ett brett område.

Ett rum med distinkta lampskärmar i vintage retroinredning ser elegant ut och lyser enkelt upp ett brett område.
Distinkta lampskärmar för taklamporna ger en retrokänsla, speciellt när andra tillbehör har en retrokänsla

Välj väggpaneler som kompletterar retroinredning

Förr i tiden hade hem träväggpaneler eller skiljeväggar. De var intrikat designade för att ge en kunglig men enkel känsla. Du kan göra det för ditt hem också. Detta ger också värme till rummet samtidigt som det ser retro och elegant ut. Hallar eller små rum med vintage retroinredning får se attraktiva ut när det finns väggpaneler. Välj design efter eget val och se ditt hem gå tillbaka till den gyllene eran.

Rumsväggpaneler i retrointeriörstil med intrikata design och distinkt färg ger en kunglig men enkel känsla.
Väggpaneler med intrikata mönster och distinkt färg kan tala för sig själva utan något annat att märka med.

Sätt upp väggdekor som förbättrar retroinredning

De flesta moderna hem har fotoramar av minnen som pryder väggarna. Inredningen i retrostil som involverade väggdekoration innefattade att sätta upp stora målningar som täckte hela väggen. Du kan också använda flera fotoramar som inkluderar affischer med gamla filmer, kändisar, rama in grammofonskivor med dina favoritlåtar och allt annat som är nostalgiskt. Du kan också överväga att dedikera en speciell vägg som pryder sådana bitar. Med detta förvandlas ditt moderna hem till en plats som har en doft av svunnen tid.

Retro väggdekor kan piffa upp ditt rum samtidigt som du griper ögonglober i det ögonblick som folk besöker ditt hem

Använd klädsel som ser vintage ut för den bästa retroinredningen

Rutiga mönster på mattor, särskilt svarta och vita, ger fortfarande den retrokänslan. Kuddfodral av liknande överdrag ger den ett perfekt utseende utan större ansträngning. Bortsett från det kan du välja sammetsklädda soffor som var trendiga då.

Använd klädsel som ser vintage ut för den bästa retroinredningen

Rutiga mönster på mattor, särskilt svarta och vita, ger fortfarande den retrokänslan. Kuddfodral av liknande överdrag ger den ett perfekt utseende utan större ansträngning. Bortsett från det kan du välja sammetsklädda soffor som var trendiga då.

Rutiga mattor om inte golv ger en retrolook. Lägg till några kuddar av liknande mönster eller färger så får du den retrolook du har letat efter

Även om retroinredning är något som de flesta moderna hem anammar, är detta en trend som inte kräver mycket ansträngning för att få rätt utseende.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Hur kan AI Användas Inom Design?

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt