Hur ska man Placera Köksbordet?

bottle 1836690 1280

Ett matbord kan vara mer än bara en plats för familjen att sitta ner och njuta av en måltid. Designelement som materialval och storlek kan påverka den övergripande estetiken i ett rum, och placeringen är också viktig för att säkerställa att du får ut det mesta av vilket bord du än väljer. När det placeras i den mest idealiska positionen i rummet, förstärker ditt matbord den övergripande designen och ger en funktionell plats att njuta av måltider

Centrering

Överväg att centrera ditt matbord i rummet om du har gott om utrymme att arbeta med. Trånga rum ger begränsade placeringsmöjligheter, men om du har en stor matplats är det bästa alternativet att centrera bordet. Därifrån kan tillbehör, som burkar och skåp för förvaring av jultallrikar och tallrikar, placeras runt rummets omkretskanter. Det centrala läget möjliggör lika åtkomst från alla vinklar i rummet säkerställer att matbordet förblir rummets framträdande designelement och drar besökarnas blick.

Arbeta med befintlig belysning

Medan takfläktlampor och takmonterad belysning ger belysning för ett helt rum, hänger taklampor ner från taket på en kedja, rep, kabel eller andra stöd. Överväg att placera ditt matbord direkt under hängande armaturer för att få ut det mesta av ljuset som de ger. Ett annat alternativ är att placera den bredvid ett stort fönster med mycket ljus som kommer in i rummet, vilket gör det till en idealisk plats att placera ditt matbord på om du vill njuta av utsikten och dra nytta av den naturliga belysningen. En avskild del av rummet med infälld burkbelysning som pekar nedåt längst upp på matbordet är ett annat alternativ, liksom spårbelysning fokuserad nedåt vid bordet.

Synlinje vs. Praktiskhet

Även om det kan verka som om siktlinje och visuell placering är de bästa alternativen när du ställer ett matbord i ett rum, kom ihåg att tillgång till bordet är viktigt. Din placering ska vara praktisk såväl som designinriktad, och om det inte finns en tydlig väg till bordet från köket ger bordet inte praktisk åtkomst för den primära funktionen, som är att äta.

Ju närmare bordet är köket, desto snabbare kommer du åt. I de fall där ditt bord inte kan placeras nära köket, se till att det finns ett fritt och öppet utrymme för att gå och bära tallrikar till och från köket. Detta kan innebära att du placerar bordet vid sidan av ett rum i motsats till mitten, för att göra plats för en väggbur eller annat designelement.

Överväganden om golv

Om golvet också är ett designelement måste man ta hänsyn till det. Till exempel, om det finns ett trägolv med ett kakelmönster eller ett klinkergolv med en insättning av lövträ eller en annan typ och mönster av kakel, är den golvdesignen tänkt att vara där ögat kan se det. Att placera ett matbord ovanpå den insatsen motverkar syftet. Så placera ditt matbord i ett område där du får ut det mesta av dina golvdesigner, om de finns.

Var också uppmärksam på golvets yta. Trä och keramiska plattor ger plana och jämna ytor, men natursten som skiffer har höjdvariationer som gör det svårt att placera ett bord på grund av benhöjden.

Beroende på storleken och layouten på ditt hem finns det några ställen du kan förvara ditt matbord. En utsedd matsal är det bästa valet, men vad händer om det inte är tillgängligt? Oavsett om du bor i ett rymligt hem eller har ont om plats kan du fortfarande hitta den perfekta placeringen för ditt matbord. Oroa dig inte, vi undersökte hur du placerar ditt matbord i olika rum.

Traditionellt sett är de flesta matbord placerade i en matsal. Men om ditt hem saknar det här alternativet finns det fortfarande några andra bra ställen. Gör ditt matbord till ett välkomstutrymme för gäster, bruncher och sammankomster genom att välja ett av följande områden:

  • Matsal
  • Vardagsrum
  • Kök

Matbordet är mer än en funktionell möbel, det hjälper till att definiera användningen av utrymmet där det finns. Låt oss titta närmare på hur du får ut det mesta av ditt hems bästa egenskaper genom att placera ett matbord på rätt sätt. Fortsätt läsa för att lära dig hur ditt matbordsplacering skapar ett mer inbjudande hem.

Det är inte alltid lätt att bestämma var man ska placera specifika typer av möbler. Efter att ha listat ut behandlingar för dina väggar och golv kan det vara en utmaning att hitta rätt placering för ett matbord i en lägenhet eller trång studio. Om du har ont om utrymme eller behöver bli kreativ, finns det mer än några sätt att improvisera en matplats genom att använda ditt bord, belysning och befintliga armaturer.

Matsalen

Den optimala platsen för ett matbord är matsalen. En matsal har ofta skänkar eller hyllor för att stuva undan fint porslin, glas eller visa upp vinflaskor. Vanligtvis kan en matsal ha ett stort centrerat fönster i rummet för dramatisk naturlig belysning och en visuellt fantastisk ljuskrona som hänger från taket.

Mer moderna matsalar kan sakna stelt avgränsade väggar som skapar ett rum och som ofta ligger i anslutning till köket eller vardagsrummet. Visuellt är det viktigt att rikta in ett matbord i matsalen så att det är framträdande. Bordets placering bör vara balanserad och ge gästerna tillräckligt med utrymme för att sitta bekvämt, enkelt röra sig runt bordet och lämna sina platser utan störningar.

Vardagsrummet

Du kan fortfarande äta med stil med ett bord i vardagsrummet, vilket är ett vanligt drag om du bor i en liten yta. Vissa hem saknar ofta matsal eller kommer med en kombination av vardagsrum och matsal. I dessa fall är det en bra idé att placera ett matbord i vardagsrummet så att det kompletterar de andra möblerna men inte övermannar utrymmet.

Placera ett matbord i ett vardagsrum så att det skapar sin egen värld, visuellt, och ger gott om utrymme för alla att gå runt i rummet utan problem.

Köket

Ett kök med gott om plats eller ett hörn vid ett soligt fönster är en utmärkt plats att ha ett bord på.

Ett bord i köket gör att man kan njuta av sin varma kopp kaffe, alla nödvändiga kryddor är några steg bort och att rensa ett bord med smutsiga diskar efter måltider tar några minuter. Många hem har matkök när en matsal inte är ett alternativ.

Hur placerar man ett matbord i vardagsrummet?

Utformningen av ditt vardagsrum hjälper dig när du ska placera ett matbord. En vanlig placering för ett rektangulärt matbord är mot baksidan av en soffa. Om ditt vardagsrum ligger nära ett kök som inte är tillräckligt stort för att rymma bordet, använd ditt matbord som rumsavdelare.

Se till att ditt bord inte blockerar några dörröppningar, inte är för nära entrén och möjliggör enkel rörelse i vardagsrummet. Ge ditt bord minst 70cm utrymme runt det. På så sätt kan du enkelt ta dig i och ur stolen och undvika att slå i närheten av möbler.

Om du har ett generöst stort vardagsrum, överväg att placera ditt matbord mittemot eller vinkelrätt mot din soffa. Centrera ditt matbord mellan ett par fönster, eller rikta in det under ett ljus som hänger från taket. Eller, om du måste, stoppa in ditt matbord i ett hörn. Omge ditt bord med krukväxter, en lampa eller skapa en vägg med ett skåp eller en bokhylla för att utse matsalen. En matta gör också ett bra jobb med att identifiera matplatsen.

Hur mycket utrymme behöver du för ett matbord?

Även om du inte bor i ett rymligt hem behöver du ändå ge din matsal gott om plats så att du inte känner dig trång. Välj att se till att ditt bord har minst 45 till 60 cm. Det är bättre att skjuta ett avstånd på 90cm bortom bordets kant. Du vill också se till att alla stolar som placeras tillsammans med bordet är minst 24 tum från varandra så att middagsgäster inte ständigt behöver stöta på varandra när de äter eller passerar en maträtt.

Vilken form är bäst för ett matbord?

Låt området där ditt matbord ska placeras diktera den bästa formen. Om du har ont om plats, välj ett smalt, rektangulärt bord. Placera den mot en vägg med säten som omger den, eller välj en bänk.

Större rum ser bra ut med ett matbord som är kvadratiskt, rektangulärt eller runt. Mysiga matkök eller vrår i hörnet passar för ett litet runt bord eller ett fyrkantigt bord som rymmer minst två personer.

Vill jag göra en funktion av mitt matbord?

Detta beror lika mycket på din livsstil som på det utrymme du har. Hur viktig är maten i ditt hem? Underhåller du mycket eller sätter du dig ner för att äta vid bordet varje dag? Om svaret är ja, är det vettigt att det bör vara en kontaktpunkt. Detta innebär förmodligen att placera den centralt, kanske med tanke på en annan uttalande funktion som en konstutställning eller fönster från golv till tak. Däremot skickar du ett mer subtilt budskap om du placerar ditt bord mot en vägg.

För utrymmen med öppen planlösning är ett sätt att göra ett inslag av bordet utan att få det att kännas alltför formellt att använda det som en skiljezon mellan köket och vardagsrummet.

Detta kommer inte bara att hjälpa till att sammanföra hela utrymmet, utan det kommer också att överbrygga klyftan mellan vardagliga och speciella tillfällen. Känn inte att det behöver vara helt centralt heller – något utanför mitten betyder att det som står på vardera sidan av ditt matbord också syns tydligt.

Om ditt matbord står i vardagsrummet, får du det att kännas välkomnande genom att placera det framför en öppen spis – en förändring till att soffan alltid står vid öppen spis, vilket uppmuntrar till en annorlunda vardagsrumslayout än förväntat.

Hur säkerställer jag att mitt bord passar storleken och formen på mitt rum?

Vi tycker att det fungerar bäst när proportionerna på ditt matbord speglar rummets utformning.

Så välj till exempel en stor rund eller fyrkantig form för att komplettera ett stort öppet utrymme, eller ett långt bord i bankettstil för att passa ett smalt utrymme. Bordet ska placeras så att det följer rummets linjer och drar blickarna längs det.

I ett kompakt utrymme, som ett stugkök eller en studiolägenhet, kan ett runt bord vara det bästa alternativet. Det gör det inte bara lättare att förflytta sig, utan det kommer också att skapa andningsutrymme, vilket hjälper rummet att kännas mindre ”rutigt” och mer ”mysigt”.

Runda bord fungerar också bra i de genomslagna vardagsrum/matsalar som är vanliga i viktorianska hem. Dessa kan kännas lite tunnelliknande, men en rundare form i ena änden av utrymmet kommer att mjuka upp detta intryck.

Vilken skillnad gör sittplatser?

Om du föredrar stoppade stolar framför trästolar, var medveten om att dessa tar mer plats – särskilt som de alltid ser bättre ut med ett litet mellanrum mellan stolsryggen och bordskanten.

Detta kan påverka inte bara var du placerar ditt bord, utan också vilken storlek och form du väljer. Klädseln känns mer naturlig vid ett större, centralt placerat bord, medan trästolar är mer i samklang med en avslappnad matsal i köket, om du inte väljer ett lättsamt linne.

Om du bara behöver plats för ett par personer kan det vara mycket mer meningsfullt att placera ditt bord mot väggen, där det kommer att ha mindre inverkan på resten av ditt rum.

Detta kommer dock inte att fungera om du planerar stora sammankomster – om utrymmet är trångt, överväg bänkar och pallar

De är ett mer ekonomiskt sätt att få plats med flera personer runt bordet och de kan stoppas under när de inte används, istället för att ta upp plats runt det.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

  • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

  • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

  • Integrera Skrivaren i Hemmets Design