Vilket Tyg är Bäst på Soffa?

house 2593489 1280

Valet av vilket tyg som verkligen är bäst för din soffa beror på flera faktorer. Några saker att tänka på är användning och om du har husdjur och små barn eller inte.

Vissa tyger som läder och mikrofiber kan enkelt rengöras medan texturerad bomull ser snyggast ut. Att känna till fakta innan du går och handlar din nästa soffa kan hjälpa dig att förbereda dig för vad du kan förvänta dig.

Typerna av sofftyg

Tyg kanske inte är det första du tänker på när du handlar en soffa. Men när du väl har konfronterats med det svindlande utbudet av tygval, kommer du att kunna fatta ett bättre beslut om du känner till lite grundläggande information om textilierna och deras för- och nackdelar. Sofftygstyper kan delas in i naturfibrer, syntetmaterial och läder. Med många varianter i varje kategori finns det ett sofftyg som passar allas inredningsbehov.

De bästa valen för budgetmedvetna soffköpare är bomull, syntetmaterial och blandningar. Familjer med husdjur och aktiva barn bör leta efter dessa fibrer i robusta vävar, som denim, twill eller mikrofiber.

Investeringsinriktade köpare kommer att uppskatta kvalitetsläderbeklädnader och traditionella fibrer som linne, siden och ull.

Naturliga fibrer

Naturfibrer inkluderar växtbaserad bomull och linne, tillsammans med siden och ull. Rayon, 1900-talets tillägg till naturfiber, är gjord av bearbetad trämassa och har en drapering och lyster som liknar siden. Du är förmodligen bekant med dessa tyger som plagg, och de kommer att ha liknande egenskaper på en soffa, men är tätare vävda.

Bomull, linne och ull är de mest hållbara naturliga sofffibrerna, men alla är känsliga för skador från solljus och fukt. Ull bör malsäkras innan användning i klädsel. Tänk på att även om de kallas ”naturliga” kan dessa fibrer vara mycket bearbetade och behandlade med syntetiska färgämnen och kemikalier. Om du vill undvika dessa kemikalier, leta efter bomull märkt ”certifierad ekologisk.”

Syntetmaterial

Syntetiska fibrer är petroleumprodukter som tillverkas genom extrudering av kemikalien till fina trådar som ska vävas till tyg. De vanligaste syntetmaterialen för sofftyger är polyester eller polypropen, nylon, akryl och olefin. Dessa produkter blandas ofta med naturliga fibrer för att ge hållbarhet och motståndskraft mot fläckar och blekning.

Vissa syntetmaterial är gjorda för att likna naturliga fibrer – till exempel liknar akryl ull i struktur och utseende. Mikrofibertyger, vanligtvis av polyester, är tätt vävda eller ovävda med en kort tupplur som ger dem känslan av mocka. Mikrofiberklädseln är känd för sin hållbarhet och gynnas av husdjursägare eftersom den motstår fläckar och klormärken.

Linne

Linne är ett stiligt material tillverkat av linväxter. Det är ett populärt sofftyg och mycket prisvärt men ger en viss oro för områden med hög trafik och hållbarhet.

Linne skrynklar också lätt, vilket gör det svårt att stryka ut. Det är mycket luftigt och andas bra, vilket gör det till ett utmärkt tyg för att sitta under långa perioder eller under varmt, fuktigt väder.

Fördelar:

 • Detta naturliga tyg kommer i ursprungliga jordnära färger som beige och ljusgrå
 • Linne är resistent mot mögel och naturligt antibakteriellt
 • Linne är slätt och mjukt, vilket gör det till ett bekvämt tyg
 • Det är ett starkt material
 • Linne är prisvärt
 • Linne utvecklar inte ludd
 • Den är resistent mot blekning
 • Linne är ett miljövänligt tyg
Nackdelar:
 • Linne rynkar lätt
 • Det fläckar också lätt
 • Linne måste rengöras professionellt för att förhindra krympning
 • Linne håller inte bra till vardagsbruk

Bomull

Bomull är ett vanligt soffmaterial och anses vara det mest populära möbeltyget. Det är naturligt, hållbart och tar färgen bra och producerar livfulla färger.

Bomull finns också i olika trådantal för att tillgodose kundens behov och budget. Om bomull kombineras med andra fibrer blir det ett mer hållbart material för en familjevänlig soffa.

Fördelar:

 • Bomull, så länge det är 100 % bomull, är allergivänligt
 • Bomullsmaterial tar alla färgade färgämnen och mönster
 • Det är ett mjukt tyg och inte benäget att pilling
 • Bomull andas och är resistent mot fuktuppbyggnad
 • Det är ett slitstarkt tyg

Nackdelar:

 • Bomull skrynklar lätt oavsett om tyget är vått eller torrt
 • Bomull absorberar vätskor som lätt spills och kommer att fläcka eller lukta med tiden
 • Även om bomull tar färger bra, betyder det att den absorberar färg från kläder eller andra tyger som jeans och andra kläder

Polyester

Polyester introducerades på 1950-talet som ett högpresterande tyg som ofta används med bomull och ull som komplementmaterial.

Polyester är ett vanligt mikrofibertyg för möbler som soffor och är lätt att ta hand om, motstår fläckar och lätt att rengöra. Det blandas ofta med nylon för att skapa ett slitstarkt och fläckbeständigt syntetiskt tygmaterial.

Polyester håller bra vid regelbunden användning och finns i många sofffärger och -mönster, vilket ser dyrt ut. Samtidigt är det billigare än andra liknande material.

Läder

Läder är i de flesta fall den dyraste typen av tyg för en soffa. Anledningen är att lädret har en viss hållbarhet, känsla och kvalitetsnivå. Läder kan torkas av och rengöras med lätthet och luktar sällan illa. Med tiden blir lädret mjukare och ännu bekvämare. Läder rekommenderas för hem med små barn och husdjur som fäller mycket. Den enda nackdelen med läder är att det kan kännas klibbigt i varmt väder och repas av vassa föremål som nycklar eller blixtlås.

Även om läder – en bearbetad djurhud, vanligtvis ko – inte är ett tyg, är det uppskattat som ett lyxigt överdrag för soffor. Lädret av högsta kvalitet är top-grain, som använder hela tjockleken på huden och avslöjar hudytan. Split-grain och mocka är tunnare, eftersom huden är delad i två och uppvisar en skäryta snarare än hud.

Dessa läder kan färgas i en rad olika färger såväl som de mer naturliga bruna och solbrända färgerna.

Texturerad bomull

Soffor i texturerat bomullstyg är idealiska för ett litet rum som inte får mycket trafik. Soffan ser ut att se sliten ut snabbare med texturerad bomull eftersom ytan snabbt börjar slitas bort.

Den andra nackdelen med texturerad bomull är förmågan för den att fånga smuts i sina spår, vilket kan leda till fläckar och lukter. Det kan verka trevligt till en början men det rekommenderas inte för tung användning. Soffor i rent bomull har en tendens att skrynkla sig också.

Blandning av bomull och polyester

Soffor i bomull och polyester är vanligtvis ekonomiska val. Polyesterelementet i blandningen ger soffan mer hållbarhet och minskar risken att den blir skrynklig. Detta bidrar till soffans övergripande kvalitet och utseende. Dessa soffor klarar daglig användning.

Mikrofiber

Mikrofiber är en typ av tyg med växande attraktionskraft bland heminredare. Detta tyg har en mjuk och sammetslen känsla som liknar mocka. Den är sammansatt av en ultrafin polyesterfiber som ger den denna känsla. Eftersom det är polyester tenderar tyget att vara slitstarkt men ändå mjukt, ekonomiskt prissatt och lätt att rengöra. Det enda populära tygvalet för en soffa som är lättare att rengöra är läder.

Nylon

Nylon har ryktet om sig att vara en av de starkaste för att ge hållbarhet och motståndskraft mot blekning.

Den är stark och motstår skador och skrynklor men kommer att dra till sig djurhår. Nylon är resistent mot fläckar och är lätt att rengöra.

Precis som andra syntetiska tyger finns nylon i många färger och mönster för att matcha din inredning. Den skapades för att efterlikna siden och har en mjuk känsla när den används för att stoppa en soffa eller andra möbler.

Som tidigare nämnts kombineras nylon ofta med polyester för att skapa ett hållbart mikrofibermaterial.

Fördelar

 • Nylon är exceptionellt starkt
 • Den är nötningsbeständig
 • Skrynkbeständig
 • Nylon är inte dyrt
 • Nylon sträcker sig eller krymper inte
 • Den förblir krispig och fräsch, oavsett om den är våt eller torr

Nackdelar

 • Nylon andas inte särskilt bra
 • Det är mycket känsligt för spring och tårar
 • Nylon är inte fukttransporterande
 • Det är inte bra för miljön eftersom de flesta tillverkarna använder råolja för att tillverka nylon
  fuskläder

Faux läder används ofta istället för äkta läder eftersom det ser väldigt ut som äkta läder. Det finns vanligtvis på soffor och andra hemmöbler.

Detta mångsidiga tyg är fläcksäkert och vattentätt, vilket gör det lätt att rengöra. Imiterat läder bleknar eller spricker inte lika lätt som äkta läder och är ett utmärkt alternativ när en äkta skinnsoffa inte är överkomlig.

Imiterat läder gör det möjligt för färger och nyanser att likna läder som redan utvecklat patina efter många års användning. Patina är en mycket eftertraktad egenskap hos många typer av läderartiklar.

Fördelar

 • Imiterat läder är lätt att rengöra och fläcksäkert
 • Den håller längre mot blekning än äkta läder i direkt sol varje dag
 • Faux läder är mycket billigare än äkta läder
 • Den presenterar en bred blandning och variation av färger och mönster

Nackdelar

 • Fuskläder är tillverkat av PVC och andas dåligt
 • PVC konstläder kan läcka ut skadliga kemikalier på användare
 • Faux läder är inte lika hållbart som äkta läder
 • Det håller inte lika länge

Vilket tyg är mest hållbart för en soffa eller soffa?

Bomulls- eller linnetyger får vår rekommendation för två av de mest hållbara tygerna för en soffa eller soffa.

Hållbarhet är viktigt men inte alltid nödvändigt utifrån soffan och dess användning. Men även lyxiga sidentyger ska vara långvariga.

Tygets hållbarhet mäts med gnidningar. Gnidprovning är en metod som används för att bestämma nötningsbeständighet och hållbarhet hos materialet.

En speciell maskin gnuggar tyget kraftigt, och när tyget visar skador eller revor är testet över. Antalet gnidningar som passerats över tyget är dess gnidningsantal.

Typer av sofftyger med ett gnidningsantal på 10 000 eller mindre är ömtåliga och rekommenderas inte för användning på möbler. De flesta hemmöblers material har ett gnidningsantal på 15 000 till 20 000 klassificerade som allmänt hushållsbruk, men gnidningsantal mellan 10 000 och 15 000 är för lätt hushållsbruk.

Allmänt hushållsbruk är den vanligaste typen av tyg som används för husägare. För soffor som tål husdjur och småbarn, utgör ett gnuggantal på 25 000 till 30 000 kraftiga tyger, vilket är mer lämpligt.

De starkaste materialen har gnidningsvärden på 30 000 och används ofta på teatrar, restauranger och offentliga kontor som läkarmottagningar och tandläkare.

Tyger med ett gnuggantal högre än 30 000 används i tunga fordon som bilar, lastbilar, båtar och maskiner.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg