Hur Inreder man en Bokhylla?

books 1680953 1280

Att lära sig hur man stylar en bokhylla så att den blir en elegant del av ett rum snarare än en distraktion är avgörande för ett framgångsrik inrett hem. Så oavsett om du är en bokälskare, är besatt av fantastiska soffbordsböcker eller älskar en pocketbok, kan du ta reda på hur du på ett snyggt sätt visar upp dem i din bokhylla.

Det kan vara så att du letar efter bokhyllidéer för att lyfta din samling av bokhyllor samtidigt – materialet, layouten och formen på dessa kan också vara en del av din display. Och glöm inte dina favoritminnen – styla en bokhylla så att den rymmer minnen också.

Hur man inreder och stylar en bokhylla

Om du vill styla en bokhylla som ett proffs, följ dessa fem steg:

 • Välj ett färgschema: Detta kommer att få din bokhylla att se sammanhållen ut.
 • Samla alla dina inredningsföremål: Detta hjälper dig att styla snabbare.
 • Experimentera: Detta kommer att göra din dekorationslook övervägd.
 • Fördela dina ytbehandlingar: Detta kommer att få din styling att se polerad ut.
 • Fyll i luckorna: Detta gör att dina bokhyllor känns färdiga.

Välj ett färgschema för din bokhylla

Bara detta tips kommer att spara dig så mycket tid. Släng omedelbart föremål som inte passar in i ditt färgschema – inte längre våndas över om något skulle stanna eller försvinna! Att skapa ett färgschema är faktiskt ganska enkelt. Här är hur:

Välj först en färg att jobba utifrån

Detta kan vara en favoritfärg, en accentfärg från ett angränsande rum eller plockat från ett konstverk du älskar. I grund och botten, om du älskar färgen, gå med den.

Välj sedan en färg eller två några nyanser ljusare, mörkare eller gråare än din startfärg

Detta ger dimension och variation så att saker och ting inte känns för matchande.

Välj sedan en eller två neutrala

Dessa kommer att jorda din färgpalett och även öppna upp för fler material. Trä- och metallföremål ger fantastiska neutrala färger!

Slutligen, välj en kontrasterande färg

Det här är färgen som kommer att lägga till den kanten av spänning. Så om du har en cool startfärg, välj en varm och vice versa. Ett snabbt fuskblad för att färglägga motsatser:

 • Blått och orange
 • Lila och gul
 • Rött och grönt

Tänk på att du inte måste (och förmodligen inte borde) välja den renaste formen av två motsatta färger. Till exempel, om vibrerande rött är din startfärg, skulle en rik nyans av oliv vara ett bättre val än en ren grön. Vettigt?

 Samla all din inredning

Samla ihop allt du kan tänkas använda för att dekorera din bokhylla. Därifrån, gruppera saker i kategorier och gilla färger för att börja förstå galenskapen.

Detta är sannolikt det största området i ditt hem du någonsin kommer att behöva styla och det är mycket lättare att göra om de mindre ytorna runt ditt hem än att börja om från början här.

Experimentera med hyllvinjetter

Dags att börja dekorera den där bokhyllan. Det här är alltid det svåraste för många. Ett tomt blad är superskrämmande så du måste bara dyka in och veta att du kommer att ordna om allt detta några gånger innan du är nöjd med resultatet. Inget är hugget i sten!

Ge dig själv tillåtelse att prova olika saker, även om du är ganska säker på att det inte kommer att fungera. Här är några saker att tänka på:

Börja med grunderna

På varje hylla, använd något vertikalt, något horisontellt, och bind ihop dessa plan med en rund eller organisk form. Till exempel kan du placera några böcker bredvid varandra för ditt vertikala element, en bricka som ditt horisontella element och cool skulptur som ditt organiska element.

Använd ett udda antal objekt i varje vinjett

Har du hört talas om den magiska regeln om tre? Det är perfekt – ögat gillar udda siffror. Tänk på att en enad grupp kommer att läsa som ett objekt. Som att en grupp knoppvaser på en horisontell bok eller ett ljus som sitter på toppen av en piedestal är lika med ett ”objekt”.

Variera höjderna och storlekarna på dina föremål

I allmänhet vill du leda ögat runt dina stylade vinjetter genom att variera höjden och visuella vikten på de pjäser du använder. Om du sätter en vas och en skulptur bredvid varandra och de är ungefär lika stora, kommer det att kännas av. Para ihop dina föremål med saker som är betydligt längre, kortare, bredare, etc. så får du en mycket mer harmonisk gruppering.

Variera strukturen och glansen på dina föremål

Fastna när det kommer till materialet du använder. Du kanske har en stark preferens för metallföremål men om allt du använder är metalliskt kommer du a.) att förblinda din familj och dina vänner, och b.) kamouflera alla speciella saker eftersom allt ser likadant ut.

Lägg till djup

Lägg inte bara en massa saker i rad på samma plan (som längs mitten av hyllan). Se till att placera föremål bakom och framför varandra. Prova att hänga en bild på baksidan av hyllan och placera några av dina antika ringar längst fram.

Fördela din hyllinredning jämnt

Nu när du har några inredda hyllor som fungerar, ta ett steg tillbaka och se om det hela känns balanserat. Är den ena sidan tätt packad med den andra bred och luftig? Ser du några färger som hopar sig? Vad sägs om material?

Vill du ha alla dina hyllor väldigt fulla, alla ganska glesa eller en jämn blandning av de två?

Om din plan är att dekorera alla dina hyllor för att ha samma mängd ”prylar” i varje, är ditt jobb lite lättare. Bara titta på allt på långt håll och se till att det inte finns några ojämna fläckar. Att kisa kan hjälpa dig att se helheten snarare än de enskilda sakerna i detta steg.

Om du vill skapa en blandning tycker jag att det är bra att göra en hylla på ena sidan, sedan en lika full (eller gles) hylla på den motsatta sidan. Har du tre fulla hyllor klumpade i ett hörn? Dra ned en och återskapa den på en mer lämplig plats. Placera sedan en luftig vinjett på dess plats.

Fördela dina färger, material och dominerande former lika mycket

Gå tillbaka igen för att utvärdera. Den här gången, notera alla färger som dominerar ett område, särskilt om det är en färg som sticker ut. Om du har en mörk bokhylla, var extra uppmärksam på att sprida ut vita detaljer jämnt. Färger som blått och grönt är lite mer förlåtande.

Följ samma process för att utvärdera och distribuera först ditt material, sedan dina former.

Ha en design där ”less is more” är i fokus

Ett vanligt misstag i form av bokhyllor är att sätta ihop alla dina böcker och smycken – så många som får plats på varje hylla. Det gamla ordspråket ”less is more” är nyckeln här, och om du har en vacker färg målad bakom din bokhylla så vill du se den, eller hur?

Lyft fram färg

Du kan använda ditt färgschema för att skapa intresse och uppmärksamma din bokhylla. Visa helt enkelt färgglada böcker mot en mörk bakgrundsfärg så att de sticker ut.

Hur får man en bokhylla att se fin ut?

För att få en bokhylla att se snygg ut kan du använda ett antal tekniker: förstora bokhyllan så att den inte blir överfylld. Ordna bokhyllan så att de största, tyngsta böckerna ligger längst ner; de mindre böckerna överst. Stapla böcker på sidorna, några på ändarna, lämna utrymme runt dem för att skapa en snygg display.

Lämna plats för tillbehör som också kan visas bredvid dina böcker. Visa böcker efter färgerna på ryggarna och måla baksidan av bokhyllan i en mörkare färg också, så att din bokhyllestil framhävs.

Dessa tekniker är särskilt viktiga när du letar efter idéer om en bokhylla i vardagsrum och sovrum, eftersom båda kommer att skapa en kaotisk känsla om de är oordnade, men kommer att återställa intresse, karaktär och struktur om de är välordnade.

By Nordinary

Lämna ett svar

Relaterade Inlägg

 • Föreviga fotbollsmagi på väggen med en fotbollsposter

 • Så får fastighetsägare ett snyggare utseende invändigt

 • Integrera Skrivaren i Hemmets Design