Hur du planterar perenner utomhus från frön och sticklingar

Perenner

Att odla perenner från frön är något som många trädgårdsintresserade gärna gör. Men att odla egna perenner kan också vara en utmaning, där du behöver lära dig en del för att lyckas. Här nedan går vi därför igenom tips och rekommendationer för hur du på bästa sätt lyckas med odling och plantering av perenner i din trädgård.

Odla perenner från frön

Perenner är en växt som kräver lite tid och engagemang för att de ska växa sig fina. Att odla perenner från frön är därför lämpligt för dig som är beredd på att spendera tid på din odling. Perenner kan kräva en del tålamod och är inte den typ av frö som du kan stoppa ner var du vill och hur som helst och förvänta dig ett gott resultat. Det finns dock en del tips och trix som hjälper dig att lyckas.

Tips för att odla perenner

När du köper frön befinner de sig i ett vilande tillstånd. De behöver alltså bli väckta för att tillväxten ska börja. En del växters frön behöver bara placeras i fuktig jord för att vakna, men perenner kräver lite mer omsorg. Många typer av perenner behöver nämligen kyla för att vakna till liv.

Vårt kalla klimat passar på så sätt väldigt bra för att odla perenner från frön. De kan då sås direkt utomhus på hösten, och vaknar sedan till liv under våren. Vill du inte vänta under en hel höst och vinter på att dina frön ska börja gro är det även möjligt att starta processen inomhus.

Tänk på följande innan du sår perenner:

  • Vilken temperatur fröna behöver för att gro
  • Om de ska stå mörkt eller om de är ljusberoende

Vad just dina frön behöver för att gro framgår på fröpåsen. Beställer du fröer till perenner online hittar du också informationen på produktsidan.

Hur du sår perenner inomhus

Perenner går bra att så inomhus. En del varianter kan du så direkt i rumstemperatur, medan andra kan behöva ligga i kylen för att börja gro.

Så gror du frön i kylen:

  • Placera fröna i fuktat hushållspapper inuti en plastpåse.
  • Du kan behöva vänta några veckor innan de börjar gro.
  • När de börjat gro kan du så fröna som vanligt i kruka.

Så här sår du perenner i kruka inomhus:

  • Placera frön i små krukor fyllda med planteringsjord.
  • Håll fröna fuktiga genom att antingen täcka krukorna med plast eller placera dem i ett drivhus. Var noga med att inte övervattna och håll en lagom fuktnivå.
  • En del frön kan gro i mörker medan andra behöver ljus. Under höst och vinter kan du behöva komplettera med växtbelysning.

Hur du planterar perenner i trädgården

När dina perenner har vuxit sig tillräckligt stora för att bli utplanterade följer du samma tillvägagångssätt som när du köper och planterar en vuxen perenn. Perenner kan du plantera i trädgården när temperaturen ligger stabilt på plusgrader.

Ett tips som hjälper dina perenner att vänja sig vid att stå utomhus är att ställa ut dem i kruka under dagen och sedan plocka in dem igen på kvällen. Gör du det i en vecka eller två, får växten de bästa förutsättningarna för att frodas i din trädgård.

By Nordinary

Relaterade Inlägg

  • Optimera din robotklippare med vassa knivar